Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Ανακοινώσεις Υπουργείου

Ενημέρωση

Η πραγματικότητα για το επίπεδο των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στις αυξήσεις των τιμών σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) σημειώνει τα ακόλουθα:

  • Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία προέκυψαν από την πανδημία Covid-19, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις τιμών πρώτων υλών και βασικών καταναλωτικών αγαθών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ειδικότερα, η μείωση της διαθέσιμης ποσότητας ζωοτροφών με την οποία η Ουκρανία τροφοδοτούσε το 40% της αγοράς, σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και κατ’ επέκταση των μεταφορών, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών κριθαριού, σιταριού και αραβόσιτου τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο όπου οι ζωοτροφές στην πλειονότητα τους εισάγονται. Οι αυξήσεις αυτές είχαν αλυσιδωτές επιπτώσεις που αντικατοπτρίζονται και σε επίπεδο τιμών παραγωγού, αλλά και στον Δείκτη Τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα.
  • Σημειώνουμε ότι στοιχεία που παρατίθενται σε δημοσιεύματα τα οποία αφορούν σε στατιστικές της ΕΕ αναφορικά με αυξήσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου του 2021 στην Κύπρο π.χ. 71% στο κριθάρι, 21,9% στα έλαια και λίπη, 19,1% στο χοιρινό κρέας και 3,2% στο κοτόπουλο, αφορούν στις τιμές παραγωγού και όχι τις τιμές καταναλωτή.
  • Η αύξηση στις λιανικές τιμές τροφίμων αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΕ σχετικά με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία των τροφίμων, όπου, όπως επιβεβαιώνεται και από την Στατιστική Υπηρεσία της ΚΔ, τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου 2021, καταγράφεται στη χώρα μας αύξηση 9% έναντι 9,6% που είναι η αντίστοιχη μεταβολή του Δείκτη στην ΕΕ.
  • Σε σχέση με τον Μάιο 2022, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία τροφίμων στην Κύπρο συγκρατήθηκε τον Ιούνιο στο 1,2%, με μείωση 2,6% στα τρόφιμα, αύξηση 2% στο ψωμί και δημητριακά, αύξηση 0,2% στα κρέατα, αύξηση 2,3% στα ψάρια και θαλασσινά, αύξηση 0,9% στο γάλα και τα αυγά, αύξηση 6,7% στα έλαια και λίπη, μείωση 10,2% στα φρούτα και μείωση 17,2% στα λαχανικά.
  • Το ΥΕΕΒ παρακολουθεί στενά τις αυξομειώσεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εξετάζει το εύρος και τους λόγους των μεταβολών στις τιμές των τροφίμων, και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει με μέτρα για συγκράτηση των τιμών και πάταξη της όποιας πιθανής αισχροκέρδειας.

20 συν 1 πρακτικές για να αντιμετωπίσεις τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών και ενέργειας  

Σχετικά Άρθρα