Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Ενημέρωση

Συνεργασία για ανάπτυξη της Μεσογείου ως Κόμβου Πράσινης Ενέργειας συμφώνησαν οι Υπουργοί Ενέργειας των EU-MED 9, στη Μάλτα

Τη συνεργασία των χωρών EU-MED 9 για ανάπτυξη της Μεσογείου ως Κόμβου Πράσινης Ενέργειας, συμφώνησαν σήμερα, στην πρώτη κοινή Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Σε παρεμβάσεις του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όπως έχει καταδείξει και η ενεργειακή κρίση που διανύουμε, θα πρέπει στο μέλλον να αποφεύγεται η εξάρτηση των χωρών σε μία ή ελάχιστες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, όπως εξήγησε, δεδομένης και της αστάθειας στις τιμές των συμβατικών καυσίμων επιβάλλεται πλέον η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την Κύπρο, που παραμένει ενεργειακά απομονωμένη, να έχει θέσει, επίσης, ως προτεραιότητα τη διασύνδεση του νησιού με τα δίκτυα ενέργειας γειτονικών χωρών όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου, με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, η χώρα προχωρά σε αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Η πρώτη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας των EU-MED 9, στην οποία συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας κα Kadri Simson, ολοκληρώθηκε με Κοινή Δήλωση των Υπουργών (επισυνάπτεται πιο κάτω), στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των εννέα μεσογειακών χωρών, μελών της ΕΕ, όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας και επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, στη βάση του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής για επίτευξη των στόχων που τέθηκαν, στη δημιουργία κοινής πλατφόρμας διαλόγου στα θέματα ενέργειας και ενεργειακών διασυνδέσεων, στην κοινή χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων με διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και στην προτεραιοποίηση επενδύσεων τόσο για ανάπτυξη ΑΠΕ όπως υπεράκτια αιολικά και πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα, όσο και για την παραγωγή και μεταφορά πράσινου υδρογόνου μέσω των νέων διασυνδέσεων. Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως κληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενισχυμένης χρηματοδότησης για ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών, καθώς και να διενεργήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τις δυνατότητες της Μεσογείου ως διαδρόμου μεταφοράς πράσινης ενέργειας και υδρογόνου στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Σχετικά Άρθρα