Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Ενημέρωση

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβούλιου διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού επί της πρότασης Κανονισμού για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Ο κ. Παναγίδης, καλωσορίζοντας την πρόταση, δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθεί ένα δίκαιο και περιεκτικό πλαίσιο για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ιδίως των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ). Υποστήριξε ότι είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί ο υπέρμετρος διοικητικός φόρτος για την αρμόδια αρχή.

Οι «27» αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το έτος 2024, σχετικά με την Ενιαία Αγορά και την Ανταγωνιστικότητα. Ο Γενικός Διευθυντής, σε παρέμβασή του, υπογράμμισε τη σημασία άρσης εμποδίων, βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και μείωσης του ρυθμιστικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι τα μέσα στήριξης θα πρέπει να στοχεύουν κυρίως στις ΜμΕ, υπογραμμίζοντας και τις επιπρόσθετες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις από το αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Περαιτέρω, κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας και της Ολλανδίας, συζητήθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της στρατηγικής της ΕΕ όσον αφορά τον ναυτιλιακό τομέα. Ο κ. Παναγίδης υποστήριξε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαστάσεις της ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, τα οποία καθιστούν αναγκαία την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Μάλτα παρουσίασαν εισηγήσεις για μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Ο Γενικός Διευθυντής υποστήριξε την πρωτοβουλία των τριών κρατών, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγική ικανότητα της ΕΕ και να περιοριστούν οι εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

Τέλος, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Thierry Breton, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα