Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Υπουργείο

Υπουργός

Χαιρετισμός

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Έχοντας την ευθύνη διαχείρισης ορισμένων από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για βιώσιμη ανάπτυξη. Από τους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια μέχρι το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον Έφορο Εταιρειών, οι προκλήσεις είναι αναμφίβολα πολλές και οι στόχοι πολυδιάστατοι.

Ωστόσο, μέσα από τις προκλήσεις δημιουργούνται ευκαιρίες που με τον σωστό προγραμματισμό, συλλογική προσπάθεια και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό. Σε συνάρτηση δε και με τον αναγκαίο διάλογο και τη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, είμαι σίγουρη πως το Υπουργείο μας μπορεί και πρέπει να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο ως το πρώτο και κύριο σημείο επαφής για τα θέματα αρμοδιότητάς του, δίνοντας στις κυπριακές επιχειρήσεις τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν και να είναι ανταγωνιστικές, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε:

  • Η αναβάθμιση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, με κύριους στόχους τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Η πράσινη ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας μας.
  • Η ενδυνάμωση του εμπορίου μέσω της στοχευμένης στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων.
  • Η ενδυνάμωση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και η αποτελεσματική προώθηση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

  • Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Ο εκσυγχρονισμός του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και η εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας.

  • Η στήριξη και προστασία των καταναλωτών, καθώς και η ενίσχυση των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους

  • Η αναβίωση της παραδοσιακής λαϊκής μας τέχνης και η σταδιακή μετεξέλιξή της σε σύγχρονη χειροτεχνία.

Με αυτά τα λίγα λόγια σας καλωσορίζω στον ιστότοπο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και σας καλώ να μας στείλετε τα δικά σας σχόλια και εισηγήσεις για βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται.

Νατάσα Πηλείδου
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

 

Βιογραφικό 

Νατάσα Πηλείδου, MA (Oxon), FCA

Η Νατάσα Πηλείδου ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στις 10 Ιουλίου 2020. Προηγουμένως, από την 1η Μαρτίου 2018, είχε υπηρετήσει ως η πρώτη Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση από την οποία εργάστηκε για τη στρατηγική ανάπτυξη και προώθηση της Κύπρου ως σύγχρονου, αποδοτικού και ολοκληρωμένου ναυτιλιακού κέντρου. Στα κύρια επιτεύγματα του Υφυπουργείου, κατά τη θητεία της κας Πηλείδου, περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός του ναυτιλιακού πλαισίου – νομοθεσιών και φορολογικών και άλλων κινήτρων, η επανέγκριση από την ΕΕ, μέχρι το 2030, του φορολογικού συστήματος που διέπει τη ναυτιλία, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών του Υφυπουργείου και η προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης και της ναυτικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων ναυτιλιακών εταιρειών και τη διεύρυνση του μεγέθους και του φάσματος του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος.

Διετέλεσε Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι και τον διορισμό της ως Υφυπουργού, όπου ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού, σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του Κράτους.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με άριστα (first class with distinction) στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία πέραν των 15 ετών, έχοντας, μεταξύ άλλων, διατελέσει Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly in South East Europe (Regional Chief Operating Officer), επικεφαλής των τμημάτων Finance, Marketing, HR, Administration, Operations και ΙΤ για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία.

Για εννέα χρόνια εργάστηκε στην PwC σε Κύπρο, Μιλάνο και Λονδίνο, στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές και άλλες εταιρείες χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, ενέργειας, ανάπτυξης γης, ναυτιλίας και προϊόντων ταχείας κατανάλωσης.

Στο Λονδίνο παρέδιδε, επίσης, μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA, στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP.

Επιπρόσθετα της μητρικής της γλώσσας, μιλά Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Ανακοινώσεις

Γραφείο Τύπου Υπουργού