Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Ενημέρωση

Σχέδια χορηγιών €158 εκατ. ετοιμάζει το ΥΕΕΒ για το 2022

Την 1η Μαρτίου 2022 ανοίγει πρώτο το σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία και εκσυγχρονισμό των μονάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, €25 εκατ. και ακολουθεί τον Μάρτιο το σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, €40 εκατ.

Την 1η Μαρτίου 2022 θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις το Σχέδιο Χορηγιών για τη δημιουργία, εκσυγχρονισμό και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων μεταποίησης ή και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο χορηγιών που προκηρύσσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) για το 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων και μετάβαση σε μία πράσινη, κυκλική και ψηφιακή οικονομία. Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες σε διαδικτυακή ημερίδα, στην οποία συμμετείχε και η Υπουργός κα Νατάσα Πηλείδου.

Στην παρέμβασή της η Υπουργός τόνισε ότι το ΥΕΕΒ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το φιλόδοξο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από ένα ακριβώς χρόνο για στήριξη των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Το 2021 προκηρύξαμε σχέδια ύψους €130 εκατ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συνεχίζουμε δυναμικά και το 2022 με προκηρύξεις νέων σχεδίων με συνολικό προϋπολογισμό €158 εκατ.».Όπως εξήγησε τα €100 εκατ. αφορούν τις επιχειρήσεις, τα €49 εκατ. την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και τα €9 εκατ. την ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών.

 Σύμφωνα με την κα Πηλείδου τα σχέδια τα οποία θα προκηρυχθούν φέτος για τις επιχειρήσεις είναι:

 • Σχέδιο στήριξης του τομέα μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, 1η Μαρτίου 2022, €25 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάρτιος 2022, €40 εκατ.
 • Ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, Μάιος 2022, €10 - €20 εκατ.
 • Ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων μεταποιητικού τομέα, Ιούλιος 2022, ύψους €7 εκατ.
 • Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Σεπτέμβριος 2022, €5 εκατ.
 • Ενίσχυση κυκλικής οικονομίας, τέλη 2022, €13,3 εκατ.

Τα σχέδια που προωθεί το ΥΕΕΒ για την ενεργειακή αναβάθμιση οικιών και τοπικών αρχών είναι:

 • Αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών από ευάλωτα νοικοκυριά. Ήδη τρέχει από Δεκέμβριο 2021, μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν πέραν των 3.150 αιτήσεων, €5 εκατ.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής, Απρίλιο – Μάιο 2022 , €7,3 εκατ. Θα περιλαμβάνει και virtual net metering.
 • Εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €450 χιλ.
 • Φωτοβολταϊκό σύστημα για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος, Μάρτιος – Απρίλιος 2022, €1,5 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, 2ο εξάμηνο 2022, €35 εκατ.
 • Ενεργειακή αναβάθμιση τοπικών αρχών και φορέων ευρύτερου δημοσίου, Μάρτιος 2022, €9 εκατ.

Σχέδιο μεταποίησης γεωργικών προϊόντων 

Δείτε εδώ την τελευταία ανακοίνωση για το Σχέδιο Χορηγιών 

Τις πρόνοιες του Σχεδίου Χορηγιών για τη δημιουργία, τον εσκυγχρονισμό και τη ψηφιακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης ή και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, παρουσίασε κατά τη χθεσινή διαδικτυακή ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες ενδιαφερόμενοι από το κανάλι του ΥΕΕΒ στο YouTube, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Φωτιάδης. Στόχοι του σχεδίου, όπως είπε, είναι ο εκσυγχρονισμός του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων με την ανάπτυξη νέων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά στις αγροτικές περιοχές και η αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

Πέραν της μεταποιητικής δραστηριότητας επιλέξιμοι κλάδοι είναι και η εμπορία οπωροκηπευτικών, δηλαδή συσκευασία, τυποποίηση, διαλογή, συντήρηση, ψύξη, αποθήκευση οπωροκηπευτικών, περιλαμβανομένης της πατάτας (συσκευαστήρια φρέσκων φρούτων και λαχανικών), η τυποποίηση και συσκευασία ελαιόλαδου, αυγών και επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κρέατος, η παστερίωση γάλακτος, τα σφαγεία, οι ανθαγορές και τα κέντρα συσκευασίας και διανομής ανθέων. Εξαιρούνται η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειας και η οινοπαραγωγή.

Το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 40% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης και το ανώτατο ποσό χορηγίας στις €500 χιλιάδες ανά επιχείρηση στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση με βάση τον απαλλακτικό κανονισμό της ΕΕ. Στην περίπτωση επιλογής του Κανονισμού «De Minimis» το ποσοστό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% με το ανώτατο ποσό χορηγίας που μπορεί να παραχωρηθεί σε κάθε δικαιούχο ανά τρία οικονομικά έτη να είναι οι €200 χιλιάδες. Για πολύ μικρές επιχειρήσεις σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 60% των επιλέξιμων δαπανών και για τις επιχειρήσεις σε πυρόπληκτες περιοχές στο 65%.

Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων θα είναι άμεση με βάση την ημερομηνία υποβολής τους. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν για ένταξή τους στο σχέδιο θα είναι αυτές που θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον 55% της συνολικής βαθμολογίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά τις πρόνοιες του Οδηγού Σχεδίου, ο οποίος έχει αναρτηθεί ΕΔΩ. Σημειώνεται ότι, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 24/6/2022.

Το Σχέδιο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου και θα χρηματοδοτηθεί από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το κεντρικό εργαλείο του NextGenerationEU, του προσωρινού μέσου χρηματοδότησης της ανάκαμψης και εξόδου της ΕΕ από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η διαδικτυακή παρουσίαση του σχεδίου είναι διαθέσιμη στο κανάλι του ΥΕΕΒ στο Youtube.

 

Σχετικά Άρθρα