Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Γραφείο Τύπου Υπουργού

Ενημέρωση

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας επισκέφθηκε σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική μονάδα παραγωγής νικελίου στη Σκουριώτισσα

«Η κυπριακή βιομηχανία έχει μέλλον, εάν αυτό είναι πράσινο και καινοτόμο, για να μπορέσει να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά», δήλωσε η κα Πηλείδου

«Η στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πράσινων καινοτόμων προϊόντων σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με το λιγότερο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα, θα δώσει μία νέα δυναμική στην οικονομία μας και νέες ευκαιρίες στις κυπριακές επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές και ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο». Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, από τις εγκαταστάσεις της Hellenic Minerals Ltd, μίας νέας βιομηχανικής μονάδας που αναπτύσσεται στον χώρο του πρώην μεταλλείου της Σκουριώτισσας, για την παραγωγή νικελίου για χρήση στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως ενημερώθηκε η κα Πηλείδου από τον Γενικό Διευθυντή της Hellenic Minerals κ. Κωνσταντίνο Ξυδά, από τη μονάδα της εταιρείας θα παράγεται εξαϋδρικό θειικό νικέλιο, με τη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο της υδρομεταλλουργίας, το οποίο προορίζεται για παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Τη δεκαετία που διανύουμε, αναμένεται ότι οι μπαταρίες νικελίου (NCM) θα επικρατήσουν λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητας φορτίου κι άλλων πλεονεκτημάτων που φέρουν», εξήγησε ο κ. Ξυδάς, προσθέτοντας πως η ζήτηση θειικού νικελίου θα αυξηθεί διεθνώς πέραν του 20% ετησίως, ενώ το 2040, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ζήτηση θειικού νικελίου για την κατασκευή μπαταριών αυτοκινήτων θα αντιπροσωπεύει το 96% της συνολικής ζήτησης της πρώτης ύλης παγκοσμίως. Συνεπώς, είπε ο κ. Ξυδάς, η μονάδα παραγωγής που αναπτύσσεται στη Σκουριώτισσα αποτελεί μέρος ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου και κρίσιμου τομέα.

Η βιομηχανία θα είναι πλήρως εξαγωγική κι όπως επισήμανε ο κ. Ξυδάς έχει δημιουργήσει 50 υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για πτυχιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νικέλιο θα εισάγεται, θα τυγχάνει επεξεργασίας για τις ανάγκες της παραγωγής του εξαϋδρικού θειικού νικελίου μέσω της καινοτόμου και περιβαλλοντικής φιλικής μεθόδου που έχει υιοθετηθεί και, ακολούθως, θα εξάγεται.

Η κα Πηλείδου τόνισε πως η Hellenic Minerals αποτελεί απτό παράδειγμα βιομηχανίας που αναπτύσσεται στον αναδυόμενο τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας, με ταυτόχρονη επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, και δημιουργώντας θέσεις εργασίας για πτυχιούχους νέους.

«Με οδηγό τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική 2030, τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, τα Σχέδια Χορηγιών της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα μελέτης που ολοκληρώθηκε για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κύπρο, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας βρίσκεται σε μία διαδικασία εγρήγορσης για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση της χώρας στην πράσινη οικονομία», πρόσθεσε η Υπουργός Βιομηχανίας. Αναφερόμενη στη μελέτη για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, επισήμανε πως αναδεικνύει τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα, προαναγγέλλοντας και σχέδιο δράσης με κίνητρα για πράσινες επενδύσεις, το οποίο πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο. Οι βιομηχανίες, είπε, μπορούν να αξιοποιήσουν για πράσινες επενδύσεις και το σχέδιο χορηγιών για την ανταγωνιστικότητα του μεταποιητικού τομέα, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και θα δώσει, κατά την πρώτη προκήρυξη, συνολικές ενισχύσεις ύψους €25 εκατομμυρίων. «Η κυπριακή βιομηχανία έχει μέλλον», κατέληξε η κα Πηλείδου, «εάν αυτό είναι πράσινο και καινοτόμο, για να μπορέσει να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά».

Στο τέλος της επίσκεψής της, η κα Πηλείδου πραγματοποίησε συμβολική δεντροφύτευση στους χώρους όπου προηγουμένως διεξάγονταν μεταλλευτικές εργασίες στη Σκουριώτισσα. H δεντροφύτευση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που εφαρμόζει η Hellenic Minerals.

Σχετικά Άρθρα