Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενημέρωση  |  Ανακοινώσεις Υπηρεσιών

Ενημέρωση

Ενθαρρύνουμε την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στις 30/03/2021 το διαδικτυακό σεμινάριο IPforYOU από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τον Κλάδο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών, Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες από τον επαγγελματικό χώρο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν απόλυτους λόγους απαράδεκτου με παραδείγματα συχνών λόγων απόρριψης και θέματα ενστάσεων, με πρακτικά παραδείγματα που εμπεριέχουν κίνδυνο σύγχυσης. Στο τέλος κάθε θέματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν σχετικές ερωτήσεις.

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσα Πηλίδου προσφώνησε το σεμινάριο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αν. Έφορος Εταιρειών κα. Στάλω Παπαϊωάννου. Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η Λειτουργός Εφόρου Εταιρειών κα. Σωτηρούλα Τσώκου και ομιλιτής ο Κωνσταντίνος Μήτρου από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η σημασία της προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας

Η κα Πηλείδου στον χαιρετισμό της τόνισε ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζει στην επιχειρηματική δράση η προστασία της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και δη των Εμπορικών Σημάτων, ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της οικονομίας της γνώσης. «Μεγάλη σημασία έχει, κατ’ επέκταση, και ο δικός μας ρόλος που είναι να ενθαρρύνουμε την προστασία αυτού του άυλου κεφαλαίου, μέσα από το οποίο οι επιχειρήσεις αποκομίζουν οφέλη. Γι’ αυτό παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την ανάπτυξη».

Όπως επεσήμανε, το Εμπορικό Σήμα μιας επιχείρησης ή ενός ατόμου δίνει αναγνωρισιμότητα στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που προσφέρονται. Μέσω του Εμπορικού Σήματος, ο καταναλωτής ξεχωρίζει και επιλέγει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της αρεσκείας του. Η αξία πολλών Εμπορικών Σημάτων στους ισολογισμούς των εταιρειών φτάνει σε ψηλά επίπεδα. Για όλους αυτούς τους λόγους η κατοχύρωση διά της εγγραφής τους στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά Μητρώα είναι αναγκαία για την προστασία τους, αφού τα Εμπορικά Σήματα αποτελούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.

«Το Υπουργείο μας, μέσω του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα του Γραφείου Διανοητικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι οι καινοτομίες και αναβαθμίσεις που έχουν γίνει αναφορικά με το Κυπριακό Εμπορικό Σήμα τα τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή της νέας περί Εμπορικών Σημάτων νομοθεσίας, πλήρως εναρμονισμένης με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, δίνει τη δυνατότητα εγγραφής στο Κυπριακό Μητρώο νέων ειδών Εμπορικών Σημάτων. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν το ηχητικό, το οπτικοακουστικό και το ολογραφικό Εμπορικό Σήμα. Παράλληλα, με τη νέα νομοθεσία έχουν εκμοντερνιστεί και απλουστευθεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν Εμπορικά Σήματα».

«Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Καταχώρησης Εμπορικών Σημάτων», πρόσθεσε, «αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Κλάδου και του Ευρωπαϊκού Γραφείου, οδήγησε στην εισαγωγή της δυνατότητας καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων για σχεδόν όλες τις διαδικασίες που αφορούν Εμπορικά Σήματα, χωρίς τη φυσική παρουσία των αιτητών και αιτητριών. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Μητρώου Εμπορικών Σημάτων, που έγινε αποκλειστικά από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, το κοινό θα μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης για όλα τα Εμπορικά Σήματα του Εθνικού Μητρώου».

Καταλήγοντας η κα Πηλείδου ανέφερε πως το Υπουργείο συμμετέχει επίσης ενεργά στο πρόγραμμα επιχορήγησης «Ideas Powered for Business SME Fund» του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του οποίου κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν επιστροφής 50% του βασικού τέλους εγγραφής Εμπορικών Σημάτων και Βιομηχανικών Σχεδίων. «Ενθαρρύνουμε όλους τους ιδιοκτήτες Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας όπως αξιοποιήσουν το πρόγραμμα επιχορήγησης, προχωρώντας  στην εγγραφή των εμπορικών τους σημάτων και πετυχαίνοντας έτσι την προστασία τους από τη χρήση τρίτων χωρίς νόμιμη άδεια. Είναι πολύ ευχάριστο που παρατηρούμε ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες έχουν αγκαλιάσει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα, το οποίο θα είναι ανοικτό κατά περιόδους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021».

14 Απριλίου το επόμενο σεμινάριο 

Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο που θα διοργανώσει το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι στις 14 Απριλίου 2021 με τίτλο «Ideas Powered for Business», όπου θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε μικρές και μικρομεσσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε νεοσύστατες εταιρείες. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση με τον σύνδεσμο εγγραφής τις επόμενες μέρες.

Σχετικά Άρθρα