Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Ministry's Press Releases

Useful Information

Ministry's Press Releases

Προκηρύχθηκε το νέο Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Τον Οδηγό του νέου Σχεδίου Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €35 εκατ. παρουσίασε το Υπουργείο σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία παρουσία της Υπουργού κας Πηλείδου. 

Δείτε εδώ τον Οδηγό του Σχεδίου 

Στο χαιρετισμό της η κα Υπουργός ανέφερε πως πρόκειται για ένα γενναιόδωρο σχέδιο που καλύπτει μέχρι €32,000 και περίπου το 60% της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ορεινές περιοχές καλύπτεται το 80% της δαπάνης. 

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Υπουργείου Ενέργειας στο Facebook. 

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ

Δείτε εδώ τον Οδηγό του Σχεδίου  

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας 

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιάσουμε τον Οδηγό του Σχεδίου Χορηγιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών, με προϋπολογισμό €35 εκατ. Πρόκειται για τη δεύτερη προκήρυξη του εν λόγω Σχεδίου για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η πρώτη προκήρυξη ύψους €35 εκατ. ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021 κι ολοκληρώθηκε επιτυχώς τρεις μήνες μετά, με την υποβολή 2,152 αιτήσεων, στο πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που αναπτύξαμε για τα σχέδια χορηγιών. Είναι με ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι το Σχέδιο συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και ωθεί στη λήψη μόνιμων και αποδοτικών μέτρων που αποφέρουν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας με ανάλογη μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.

Πρόκειται για ένα γενναιόδωρο σχέδιο που καλύπτει μέχρι €32,000 και περίπου το 60% της δαπάνης για την ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ορεινές περιοχές καλύπτεται το 80% της δαπάνης. Η ένταξη των ορεινών περιοχών στην κατηγορία των δικαιούχων για αυξημένη χορηγία, αποτελεί μία από τις καινοτομίες της νέας προκήρυξης που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των ορεινών κοινοτήτων.

Αναμένουμε ότι το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μεγαλύτερο σε αυτή τη δεύτερη προκήρυξη δεδομένου ότι οι πολίτες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων στην ενέργεια, έχουν αντιληφθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη να επενδύσουν σε μέτρα που θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας η μετατροπή των παλαιότερων ενεργοβόρων οικοδομών σε κτήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας κι αποτελεί έναν από τους πυλώνες της πολυδιάστατης Στρατηγικής μας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια η οποία στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Ανακαίνισης Κτηρίων της Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία βρίσκεται υπό αναθεώρηση, το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας στην Κύπρο είναι μεγάλο, καθώς το 91% όλων των κτηρίων στη χώρα μας χτίστηκαν πριν από την καθιέρωση απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης. Μάλιστα εκτιμάται ότι στη χώρα μας οι κατοικίες ευθύνονται για το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ένα άλλο 12% οφείλεται στις οικοδομές που στεγάζουν την επιχειρηματική κοινότητα. Όσον αφορά στα νέα κτήρια έχουμε προχωρήσει από το 2021 σε αναβάθμιση των απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης και πλέον τα καινούργια κτήρια είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Σαφώς και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε στον τομέα ενεργειακής απόδοσης είναι μακρύς, ωστόσο με τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου μας, τα οποία ενθαρρύνουν τις σχετικές επενδύσεις θερμομόνωσης, είμαστε αισιόδοξοι ότι σταδιακά θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τρέχει παράλληλα εδώ και ένα χρόνο, και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2023, άλλο ένα Σχέδιο Χορηγιών του Υπουργείου μας για Εξοικονόμηση Ενέργειας και ΑΠΕ ύψους €70 εκατ. Το Σχέδιο αυτό επιχορηγεί, εκτός από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη θερμομόνωση οροφής, ή συνδυασμό των δύο. Επενδύσεις που συγκεντρώνουν περισσότερο από ποτέ το ενδιαφέρον νοικοκυριών κι επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για πρόσβαση σε φθηνότερο ρεύμα. Προς αυτό τον σκοπό έχουμε προωθήσει Σχέδια Χορηγιών που αγγίζουν σχεδόν το μισό δις ευρώ τη δεκαετία 2013-2022, ξεπερνούν τα €200 εκατ. ευρώ τη διετία 2021-2022 και άλλα €85 εκατ. έχουν προγραμματιστεί για το 2023, και επιπρόσθετα προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις κι έργα μεταξύ των οποίων:

 • Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Το έργο EuroAsia Interconnector έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χορηγία ύψους €657 εκατ. και άλλα €100 εκατ. από το Σχέδιο «Κύπρος_Το Αύριο».
 • Η προώθηση Σχεδίων Χορηγιών €80 εκατ. για ανάπτυξη μεγάλων έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.
 • Η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων για συλλογική παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ενέργεια. Για το θέμα αυτό εκκρεμούν σχετικοί κανονισμοί από τη ΡΑΕΚ.
 • Ο εκσυγχρονισμός του Σχεδίου Στήριξης για παραγωγή ΑΠΕ. Ήδη έχει εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο το virtual net metering για νοικοκυριά και αγρότες, το οποίο θα επεκταθεί στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
 • Η προώθηση της αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου μεταφοράς, έργο που χρηματοδοτείται με €100 εκατ. από το «Σχέδιο Κύπρος_Το Αύριο», όπως επίσης και η χρηματοδότηση των έξυπνων μετρητών με €35 εκατ.
 • Η υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο τομέα και η προκήρυξη σχεδίων χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση του δημοσίου και ημιδημόσιου τομέα και των σχολείων.

Όπως προανέφερα, με την προσήλωση των εργαζομένων στο Υπουργείο, έχουμε καταφέρει να ανασχεδιάσουμε και να ψηφιοποιήσουμε τα Σχέδια Χορηγιών μας διευκολύνοντας την όλη διαδικασία, ενώ προσφέρουμε αυξημένες χορηγίες σε όλα τα νοικοκυριά και σχεδόν 100% επιχορήγηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ευάλωτα νοικοκυριά, ο κατάλογος των οποίων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει αυξηθεί από τις 50 χιλιάδες στις 80 χιλιάδες,

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας εργάζεται με προσήλωση και ζήλο για την πράσινη μετάβαση, παίρνοντας δύναμη από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πολιτικών και των δράσεων που εφαρμόσαμε μέχρι σήμερα.

Ως αποτέλεσμα των δράσεών μας, οι ευρωπαϊκοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και υπερκαλυφθεί. Το 2020 η συνεισφορά ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφτασε το 17% από 13% που ήταν ο στόχος, ενώ ο υποχρεωτικός στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση, επιτεύχθηκε σε ποσοστό 135%.

Τον τελευταίο χρόνο, και μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023, το ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής είναι πέρα από το διπλάσιο σε σχέση με το 2021. Σχεδόν τριπλάσιος είναι δε ο αριθμός ευάλωτων νοικοκυριών έχει αιτηθεί το 2022 για χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο που η χώρα είχε την τέταρτη μεγαλύτερη διείσδυση φωτοβολταϊκών το 2022 ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές έχουμε φτάσει στο:
  15% στο ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021 σε σύγκριση με 11,31% το 2019 και 8,3% το 2013 και περίπου στο 16% το 2022.
 • Στο 18,22% το ποσοστό ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας το 2021 σε σύγκριση με 12,53% το 2019 και 7,91% το 2013.
 • Στα 600 MW την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ μέχρι 12/2022 τριπλασιάζοντάς την σε σχέση με το 2013. Στο μεταξύ άλλα 70 εμπορικά έργα ΑΠΕ, με συνολική ισχύ 115 MW, είναι υπό υλοποίηση.

Φίλες και φίλοι
Στόχος του Υπουργείου μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μέσα από την πολυδιάστατη ενεργειακή που εφαρμόζουμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση της Κύπρου στην πράσινη και κυκλική οικονομία, για την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας και για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας.

Η μεγάλη αυτή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές περιβάλλον για τους πολίτες, νέες πράσινες θέσεις εργασίας, αναδυόμενες ευκαιρίες πράσινης επένδυσης και παραγωγής φθηνότερης και φιλικής προς το περιβάλλον ηλεκτρικής ενέργειας είναι συλλογική και επωφελής για όλους μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

 

Related Articles