Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας

Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Λευκωσίας, πρωτίστως για την ευκαιρία που μου δίνεται να συγχαρώ και να ευχαριστήσω και δημόσια τα μέλη του για τις πρωτοβουλίες και τη συνεισφορά σας στην ανάπτυξη της επαρχίας Λευκωσίας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.

Σε μια δύσκολη περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες προκλήσεις των διαδοχικών και συνεχιζόμενων κρίσεων, η κυπριακή οικονομία προβάλλει μεγάλες αντοχές και αντιστάσεις, στηριζόμενη, ακριβώς, σε ένα μοντέλο όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας και προωθεί την εφαρμογή πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που, μεταξύ άλλων, ενισχύουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και να αναβαθμιστούν τεχνολογικά. Απώτερος στόχος μας, να μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενισχύοντας έμπρακτα την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο μας εφαρμόζει συγχρηματοδοτούμενα Σχέδια Χορηγιών 245 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027, τα οποία παραχωρούνται ως κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας, την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό ή δημιουργία μονάδων που ασχολούνται με τη μεταποίηση ή και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε, μάλιστα, με την προκήρυξη δύο νέων Σχεδίων, με το πρώτο να αφορά σε χορηγίες 17 εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων. Το δεύτερο Σχέδιο, λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάσαμε μόλις τη Δευτέρα στο πλαίσιο έναρξης της Εβδομάδας Βιομηχανίας 2023, έχει προϋπολογισμό 14,4 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας. Πολύ συνοπτικά να σημειώσω ότι μέσω του εν λόγω Σχεδίου αναμένεται να παρέχουμε στήριξη σε πέραν των 40 μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να προβούν σε επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να μεταβούν σε ένα κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά επιχείρηση θα είναι οι 400.000 ευρώ, με την ένταση της ενίσχυσης να φτάνει το 50% της επένδυσης.

Παράλληλα, ακόμα 120 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω του Σχεδίου Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες, ενώ πράσινες επενδύσεις προωθούμε, επίσης, με τα Σχέδια Χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε., για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2022-2023. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται έργα για θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υποδομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, οι οποίες, πέραν των όσων προανέφερα, αφορούν στην ορθολογική αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, στην αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών και της διανοητικής ιδιοκτησίας, στην προβολή της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου κ.ά.

Εργαζόμαστε, επίσης, για την προώθηση και υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών παγκύπρια, με συνολικό προϋπολογισμό που για το 2024 ανέρχεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το έργο της περίφραξης και εγκατάστασης συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα και θα εφαρμοστεί πιλοτικά μέσω Συμφωνίας Ειδικού Σκοπού που υπογράφηκε με το ΕΒΕ Λευκωσίας. Στόχος του Υπουργείου μας είναι η επέκταση του μέτρου σε όλες τις Κυβερνητικές Βιομηχανικές Περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πεποίθησή μας ότι καμιά από τις πιο πάνω δράσεις και ενέργειες του Υπουργείου μας δεν θα είχε πραγματικό όφελος για την οικονομία του τόπου, εάν δεν συνέβαλλε και στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, εφαρμόζουμε μια σειρά μέτρων και προωθητικών δράσεων σε συνεργασία με τα 16 Εμπορικά μας Κέντρα στο εξωτερικό, που αφορούν, για παράδειγμα, επιχορηγήσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις στην Κύπρο και διεθνώς. Επιπλέον, μαζί με το ΚΕΒΕ διοργανώνουμε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές, εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στα ίδια πλαίσια, λειτουργεί στο Υπουργείο μας και η εξειδικευμένη Υπηρεσία Export helpdesk, η οποία βοηθά τους Κύπριους εξαγωγείς να εντοπίσουν και να έρθουν σε επικοινωνία με δυνητικούς εισαγωγείς των προϊόντων και υπηρεσιών τους, στις 44 χώρες που καλύπτουν τα Εμπορικά μας Κέντρα.

Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας,

Υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι βέβαιο πως η όποια κρατική στήριξη δεν θα μπορούσε να έχει κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο χωρίς τις επίμονες και συνεχείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου. Με κοινές επιδιώξεις και στόχους, αλλά κυρίως μέσω της δικής σας σκληρής δουλειάς, μπορούμε να καταγράφουμε σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, όπως αύξηση 14.5% στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων το 2022, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα, και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 17%.

Κλείνοντας λοιπόν, επιθυμώ να ευχαριστήσω, για ακόμα μια, φορά, το ΕΒΕ Λευκωσίας για τις ενέργειες και τις δράσεις του ως φορέα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου, διαβεβαιώνοντας τα μέλη σας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας ειδικότερα, θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεργάτες και αρωγοί των προσπαθειών σας, με κάθε δυνατό τρόπο.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Related Articles