Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευγενική πρόσκληση και την ευκαιρία να χαιρετίσω την ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της, αλλά και ανταποκρινόμενη στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, με περισσότερη ευαισθησία προς την κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η στήριξη των επιχειρήσεων, όλων των κατηγοριών, μέσω προγραμμάτων που θα τους επιτρέψουν να έχουν ουσιαστική μείωση στο ενεργειακό τους κόστος, να εκσυγχρονιστούν, να καινοτομήσουν, να ψηφιοποιηθούν και να υλοποιήσουν πράσινες επενδύσεις, αποτελεί ύψιστο στόχο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους και ενίσχυση των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων αξιοποιώντας την εξειδίκευση του Export Helpdesk και των Εμπορικών μας Κέντρων στο εξωτερικό, αλλά και υλοποιώντας σειρά προωθητικών δράσεων, όπως επιχορηγήσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις στην Κύπρο και διεθνώς και διοργάνωση, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών.

Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας αποτελούν, ακριβώς, τα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζουμε, δεδομένου ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, είναι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει συνολικά 245 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021 έως 2027, τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μέσω Σχεδίων που συγχρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια δύο εμβληματικών προγραμμάτων στήριξης επενδύσεων, του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Η πλειοψηφία των Σχεδίων μας είναι ήδη σε εφαρμογή και αφορούν:

  • στη νέα επιχειρηματικότητα,
  • στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  • στην εξοικονόμηση ενέργειας και την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • στον εκσυγχρονισμό ή δημιουργία μονάδων που ασχολούνται με τη μεταποίηση ή και εμπορία γεωργικών προϊόντων, και
  • στην ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων.

Τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε, επίσης, με την προκήρυξη δύο νέων σχεδίων, για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εφαρμόζει προγράμματα που απευθύνονται σε φυσικά πρόσωπα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Σε αυτά περιλαμβάνεται το Σχέδιο Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μέχρι το 2027 θα παράσχει χορηγίες ενεργειακής αναβάθμισης σε περίπου 5.500 υφιστάμενες ενεργοβόρες κατοικίες.

Αντίστοιχα, τα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζονται μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2022-2023, περιλαμβάνουν χορηγίες για επενδύσεις σε θερμομόνωση οροφής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων από ΑΠΕ, καθώς και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και υποδομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου,

Μόλις τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρός σας, ο αγαπητός φίλος Αυγουστίνος Παπαθωμά, παρουσίασε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας το προτεινόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επαρχίας Αμμοχώστου για την περίοδο 2024-2029. Στη συνδρομή δε που του ζητήθηκε από το Κράτος για την κατασκευή έργων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανταποκρίθηκε θετικά, απαριθμώντας τα όσα έργα υλοποιούνται ήδη, καθώς και αυτά που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι και από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, είμαστε πάντα δίπλα σας, έτοιμοι να στηρίξουμε έμπρακτα την επιχειρηματική κοινότητα της Αμμοχώστου. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά ότι πέρα από τις πολιτικές και δράσεις που προανέφερα, εργαζόμαστε, επίσης, σήμερα για υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά σε τροποποίηση του Σχεδίου ή καλύτερα του πλαισίου, για παραγωγή από επιχειρήσεις ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για ιδία χρήση.

Συγκεκριμένα, θα τροποποιήσουμε προς όφελος των επιχειρήσεων την Κατηγορία Ε που προνοεί για τον Εικονικό Συμψηφισμό Λογαριασμών, επιτρέποντας σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και στους υπόλοιπους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές που δεν έχουν διαθέσιμο χώρο στην οροφή ή εντός του τεμαχίου που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, να μπορούν να προχωρήσουν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε οποιοδήποτε άλλο τεμάχιο διαθέτουν ή μπορούν να ενοικιάσουν.

Ως έχει εξαγγείλει, λοιπόν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το Υπουργείο μας προχωρά με την τροποποίηση της εν λόγω Κατηγορίας, ούτως ώστε να επιτραπεί η αύξηση της ισχύος των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκατασταθούν, από τα 150 kW στα 400 kW χωρίς εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης και από 500 kW σε 1.000 kW για συστήματα που θα συνδυαστούν με αποθήκευση.

Βεβαίως, αναγνωρίζοντας ότι το επιχειρείν στην Αμμόχωστο δεν περιορίζεται στον τομέα του τουρισμού, να τονίσω, επίσης, ότι όσον αφορά στις προσπάθειές μας για περαιτέρω ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Φρενάρους, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προκηρυχθεί και διατεθεί επτά βιομηχανικά οικόπεδα σε επιχειρήσεις, για δημιουργία εγκαταστάσεων και λειτουργία νέων μονάδων. Ως εκ τούτου, στην Περιοχή, η οποία αποτελείται από 64 βιομηχανικά οικόπεδα, είναι σήμερα εγκατεστημένες 58 επιχειρήσεις.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα μακρηγορήσω περαιτέρω.

Θέλω μόνο, κλείνοντας, να συγχαρώ τον καθένα και την καθεμιά από εσάς ξεχωριστά, για την καθοριστική συμβολή σας στην αναπτυξιακή πορεία της επαρχίας Αμμοχώστου και της χώρας μας γενικότερα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης.

Related Articles