Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στο 13ο «Nicosia Economic Congress»

Με μεγάλη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο 13ο «Nicosia Economic Congress», ευχαριστώντας την IMH για την ευγενική πρόσκληση και, φυσικά, την ευκαιρία να παρουσιάσω ενώπιόν σας τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας.

Όλοι έχουμε γίνει κοινωνοί των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, αρχικά η πανδημία και, στη συνέχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που έφερε την ΕΕ να αναζητά επειγόντως τους τρόπους για να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές και διαδρομές, αλλά και γενικότερα οι πληθωριστικές πιέσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, μάς υποχρεώνουν να επαναπροσδιορίσουμε την ενεργειακή μας στρατηγική, με πρώτιστο μέλημα τη μείωση του κόστους της ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα μπορέσουμε έτσι έμπρακτα να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και, συνεπώς, τη βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Βασικοί πυλώνες της πολιτικής που υλοποιούμε είναι, επίσης, η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου, η άρση της ενεργειακής της απομόνωσης, καθώς και η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για ταχεία μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία, στη βάση της Πράσινης Συμφωνίας και της πολιτικής της ΕΕ «Fit for 55», που προνοεί για 55% μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πεποίθησή μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ότι για να έχουμε ουσιαστική μείωση στο κόστος της ενέργειας που παράγουμε και καταναλώνουμε στην Κύπρο, οφείλουμε να στρέψουμε πλέον την προσοχή μας στην εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου, του καύσιμου γέφυρα για την πράσινη μετάβαση, κυρίως από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από το 2009, έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου 78 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με 21 από αυτά να υπολογίζεται ότι είναι σήμερα διαθέσιμα για εξαγωγές.

Η Κύπρος είχε την πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της τον Δεκέμβριο του 2011. Έκτοτε, στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύφθηκαν ποσότητες που κυμαίνονται συνολικά από 12 με 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, το 2023 να συζητούμε ακόμα για επιλογές εκμετάλλευσης, αγνοώντας μάλιστα το προφανές: ότι μέρος των κοιτασμάτων μας θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Για την τελική διαμόρφωση της νέας μας στρατηγικής, έχουμε προσκαλέσει στην Κύπρο, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή. Σκοπός μας η διεξαγωγή ενός πολύ εξιδεικευμένου εργαστηρίου όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι – τεχνοκράτες, σύμβουλοι του Κράτους, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες στον τομέα – θα συζητήσουμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, με σκοπό να εξευρεθούν συγκεκριμένες, βιώσιμες λύσεις.

Ανάμεσα σε αυτές, πέραν της λύσης της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φθάνει στο Βασιλικό για επαναεριοποίηση στο υπό κατασκευή τερματικό, επιθυμούμε να είναι και η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο σε αέρια μορφή, μέσω αγωγού. Εφόσον οι εταιρείες και οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις συνέργειες σε υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές, που προσφέρονται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω εγγύτητας των ανακαλύψεων αερίου, αυτή θα είναι και η πιο συμφέρουσα λύση για τη χώρα μας, με την οποία θα εξασφαλίζουμε φυσικό αέριο στις χαμηλότερες τιμές. Το αέριο αυτό θα μπορεί να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, αρχικά για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ποσότητες μπορούν, παράλληλα, να υγροποιούνται σε σταθμό υγροποίησης (FLNG ή Modular τεχνολογίας) που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό, με στόχο τις εξαγωγές με πλοία στις αγορές. Η θέση της Κύπρου στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, προσφέρεται ιδανικά για τον σκοπό αυτό.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η Κύπρος σήμερα εντατικοποιεί τις προσπάθειες για την πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων προχωρώντας με αναθεώρηση του Εθνικού μας Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε οι στόχοι μας να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής «Fit for 55». Ανάμεσα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούμε στο Υπουργείο Ενέργειας είναι:

  • Η ετοιμασία Σχεδίων Χορηγιών, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, για προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
  • Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, για μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας σε κυκλική.
  • Η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και 100 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση.
  • Η σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης (one-stop-centre) για τη διευκόλυνση έργων, η οποία υπάγεται στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι σύντομα έτοιμη.
  • Η έμπρακτη στήριξη του εξαιρετικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο τέλος της ημέρας, αγαπητοί σύνεδροι, πρωταρχικός μας στόχος, επαναλαμβάνω, είναι να στηρίξουμε την οικονομία μας και τους συμπολίτες μας, πετυχαίνοντας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που να είναι χαμηλότερου κόστους και περιβαλλοντικά πιο φιλική. Απαιτείται, προς τούτο, ένας συνδυασμός ανάπτυξης ΑΠΕ, μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, το οποίο, πέραν του ότι θα μειώσει και τους ρύπους που παράγονται κάθε χρόνο, αν καταφέρουμε να έρθει από πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι και αισθητά φθηνότερο καύσιμο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του 13ου «Nicosia Economic Congress» και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Related Articles