Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συνέδριο με θέμα: «Πράσινη Μετάβαση και Επιχειρηματικότητα – Ευκαιρίες και Προκλήσεις προς μια Βιώσιμη Οικονομία»

Είναι με μεγάλη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και η Top Kinisis Conference & Events, σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, με θέμα «Πράσινη Μετάβαση και Επιχειρηματικότητα – Ευκαιρίες και Προκλήσεις προς μια Βιώσιμη Οικονομία». Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην υλοποίηση του κοινού μας οράματος για ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη οικονομία.

Αναμφίβολα, διανύουμε σήμερα μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Από τις αρχές του 2020, η πανδημία Covid-19 έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, ήρθε στη συνέχεια να επιβαρύνει περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση κι αλλάζοντας άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Την ίδια ώρα, η πρόσφατη απόφαση των χωρών του OPEC να μειώσουν την παραγωγή έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των προϊόντων του, ενισχύοντας την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές τάσεις.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου, η πρώτη έγνοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κάθε κράτους μέλους, είναι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αναζητώντας τρόπους για να διαφοροποιήσει επειγόντως τις ενεργειακές διαδρομές και τους προμηθευτές της. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα και αποφασίζει πολιτικές για να παραμείνει στοχοπροσηλωμένη και να ενισχύσει περαιτέρω την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.

Η Κύπρος φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτές τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε ήδη συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας, αλλά και γενικότερα τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην απεξάρτηση της Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Παράλληλα, εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για έλευση φυσικού αερίου στο νησί, σε υγροποιημένη μορφή σαν πρώτο στάδιο και σε επόμενο στάδιο σε αέρια μορφή, από τα δικά μας κοιτάσματα ή και αυτά της περιοχής.

Είναι, θεωρώ, εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι, παρά την πρώτη ανάγνωση των δεδομένων, τα οποία φαίνεται ότι θα έπρεπε να οδηγούσαν σε επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης, η ενεργειακή αυτή κρίση αύξησε κατακόρυφα τις παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια, οι οποίες εκτοξεύθηκαν στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της ερευνητικής εταιρείας BloombergNEF, τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για την ενεργειακή μετάβαση ισοβαθμούν με τις επενδύσεις στην προμήθεια ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), θα απαιτηθούν, παγκοσμίως, επενδύσεις ύψους 6,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως έως το 2030, για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι οι Κυβερνήσεις από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν αυτές τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες και, άρα, απαιτείται η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Προς αυτήν, ακριβώς, την κατεύθυνση κινείται και η Κύπρος. Για να αναμοχλεύσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο και να προωθήσουμε τις πράσινες επενδύσεις, έχει καθοριστεί στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος _ το Αύριο» το 41% των προϋπολογισθέντων πόρων να επενδυθούν στην πράσινη μετάβαση. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, έχει εξασφαλίσει συνολικά περίπου 590 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πενταπλάσιο από αυτό που είχε εξασφαλισθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Στόχος μας είναι η παραχώρηση ουσιαστικών κινήτρων σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς για να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, καθώς και σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί και η δεδηλωμένη και κύρια επιδίωξή μας για μείωση του κόστους της ενέργειας που καταναλώνουν.

Κυρίες και κύριοι,

Βασικοί πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζουμε στο Υπουργείο είναι η ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, η άρση της ενεργειακής της απομόνωσης και η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Παράλληλα, όπως προανέφερα, επιδιώκουμε τη μείωση του κόστους για όλους τους καταναλωτές, με τις πολιτικές που υλοποιούμε να έχουν ως στόχο να ξεπεραστούν, κατά το δυνατόν, οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως μικρή νησιωτική χώρα, με απομονωμένο ενεργειακό σύστημα, περιορισμένο αιολικό δυναμικό, έλλειψη υδάτινων πόρων για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμένη διαθεσιμότητα γης για μεγάλα ενεργειακά έργα.

Μέσω των πιο πάνω πολιτικών, έχουμε καταφέρει έως σήμερα να επιτύχουμε σχεδόν όλους τους στόχους που τέθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2021, τόσο για τις ΑΠΕ όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να επισημάνω ότι δεν αγνοούμε τις πραγματικότητες και τις προκλήσεις, που έχουν γίνει ακόμη πιο απαιτητικές λόγω της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης. Είναι, λοιπόν, γι’ αυτό τον λόγο που προχωρούμε με την αναθεώρηση του Εθνικού μας Σχεδίου, ώστε οι στόχοι μας να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι, στη βάση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Fit for 55».

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια από τα πιο σημαντικά μέτρα, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις, που προωθούμε στο Υπουργείο. Μεταξύ άλλων:

  • Ετοιμάζουμε Σχέδια Χορηγιών, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, για προώθηση μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
  • Υλοποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, για μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας σε κυκλική.
  • Στον προϋπολογισμό μας συμπεριλαμβάνεται κονδύλι 35 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, καθώς και κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίχτυο, ώστε να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση.
  • Προχωρούμε με τη σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης (one-stop-centre) για την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία θα υπάγεται στη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων και θα λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι έτοιμη σύντομα.
  • Στηρίζουμε το εξαιρετικής σημασίας έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Στα Σχέδια Χορηγιών μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά, με αυξημένες χορηγίες και τη λίστα των δικαιούχων διευρυμένη κατά 50 χιλιάδες άτομα.
  • Έχοντας υιοθετήσει από πέρσι το virtual net metering στα νοικοκυριά και τους γεωργούς, από την 1η Απριλίου 2023 υιοθετήσαμε και το virtual net billing για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, συμπεριλάβαμε ως δικαιούχους του virtual net metering, τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.
  • Αναθεωρούμε την προσέγγισή μας γύρω από τη χρήση φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και στο μείγμα για χρήση στην εγχώρια αγορά εισάγουμε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Έχοντας αναφερθεί εν συντομία στην ενεργειακή στρατηγική που ακολουθούμε, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως σήμερα είναι να ακούσω, με μεγάλη προσοχή, τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς των Συνέδρων και των υπόλοιπων Ομιλητών αυτού του Συνεδρίου. Θεωρώ, άλλωστε, τον δημόσιο διάλογο με τους εταίρους μας και την κοινωνία ευρύτερα, τη συλλογική προσπάθεια και εργασία, το κλειδί για όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε. Για να μπορέσουμε να έχουμε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερου κόστους και περιβαλλοντικά φιλικής, δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για τους πολίτες, νέες πράσινες θέσεις εργασίας και αναδυόμενες ευκαιρίες πράσινων επενδύσεων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Related Articles