Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στην εκδήλωση για τα «50 χρόνια προσφοράς και αγώνα» του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην εκδήλωση για τα «50 χρόνια προσφοράς και αγώνα» του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, η οποία διοργανώνεται απόψε με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Είναι μια εξαίρετη ευκαιρία, θεωρώ, να τιμήσουμε τα μέλη και τους συνεργάτες του Συνδέσμου, οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια 50 χρόνια πριν, αλλά και όλους όσοι συνέχισαν και συνεχίζουν ακόμα το έργο που έχουν αναλάβει.

Όπως είναι γνωστό, η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1983, με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή», εις ανάμνηση μιας μνημειώδους ομιλίας που εκφώνησε στο Κογκρέσο, στις 15 Μαρτίου του 1962, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι.

Σε εκείνη την ομιλία, που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος, ο Πρόεδρος Κένεντι είχε πει ότι «ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται». Χωρίς αμφιβολία, αυτή η δήλωση από μόνη της καταδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει τα τελευταία 50 χρόνια, στη χώρα και την κοινωνία μας, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος μέσα από τη διαχρονική δράση του συμβάλλει έμπρακτα στη διασφάλιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Αν και μόλις πρόσφατα έχω αναλάβει ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, γνωρίζω το έργο του Συνδέσμου και έχω φροντίσει να ενημερωθώ σε σχέση με τις δράσεις του και τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλει για την ευημερία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια οικονομική κρίση αρχικά και, ακολούθως, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής αστάθειας και μεγάλων πληθωριστικών τάσεων, οι οποίες έχουν επηρεάσει και συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσμενώς τους καταναλωτές.

Στόχος μας στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είναι η άμεση λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών που θα μειώσουν τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο και θα συμβάλουν έμπρακτα και αποτελεσματικά στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων που βιώνουν οι καταναλωτές και, κυρίως, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητά μας αποτελεί η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, για να μειωθούν τα έξοδα των νοικοκυριών, αλλά και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την παραγωγή και διάθεση ανταγωνιστικότερων προϊόντων. Προωθούμε, επίσης, τη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου καταγραφής και παρακολούθησης τιμών καταναλωτικών προϊόντων.

Απώτερος στόχος αυτής της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι η διαφάνεια στις τιμές και, γενικότερα, η ενίσχυση της πληροφόρησης των καταναλωτών, ώστε να επιλέγουν το φθηνότερο καλάθι προϊόντων, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Επιπλέον, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τα Σχέδια Χορηγιών και τις δράσεις που υλοποιούμε στο Υπουργείο για την ταχεία μετάβαση στην πράσινη και κυκλική οικονομία.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να σημειώσω ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, καθώς και τα άλλα οργανωμένα σύνολα Καταναλωτών, καταβάλλοντας ετήσια χορηγία, η οποία ανέρχεται συνολικά στις €68.000. Προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση της μεταξύ μας αγαστής συνεργασίας και συντονισμού, μέσω της πραγματοποίησης κατ’ ιδίαν συναντήσεων, της υλοποίησης κοινών δράσεων και, φυσικά, της αδιάλειπτης συμμετοχής του Συνδέσμου ως μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής Καταναλωτών.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, προκειμένου να συνεχίσει να εκπληρώνει αποτελεσματικά τον ρόλο και την αποστολή του, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Κύπριου Καταναλωτή.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελείτε.

Σας ευχαριστώ.

Related Articles