Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Τις προοπτικές εργοδότησης στη βιομηχανία παρουσίασε η Υπουργός Ν. Πηλείδου στους μαθητές της Α’ Τεχνικής Λευκωσίας

Τις προοπτικές του τομέα της βιομηχανίας ως μία αξιόπιστη και σταθερή επιλογή σταδιοδρομίας, η οποία προσφέρει υψηλές αμοιβές και ευκαιρίες ανέλιξης και καταξίωσης για νέους και νέες, παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, στους μαθητές και στις μαθήτριες της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου και ομάδα συνεργατών της. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Εβδομάδας Βιομηχανίας 17- 21 Οκτωβρίου που φέτος διεξάγεται κάτω από τον τίτλο #GiveIndustryAChance.

Όπως ανέφερε η Υπουργός μιλώντας στους μαθητές, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνει ο τομέας της βιομηχανίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων κατά 50% την περίοδο 2016-2021, ένα καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους κλάδους. «Αυτό που αποκόμισα από όλες τις επισκέψεις μου στις βιομηχανίες, είναι το εύρος της βιομηχανίας σε ότι αφορά στην παραγωγή και οι τεράστιες προοπτικές που έχει για περαιτέρω ανάπτυξη, κάτι που συνεπάγεται δημιουργία νεών θέσεων εργασίας. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από τα βήματα εκσυγχρονισμού που έγιναν για την παραγωγή καινοτόμων βιομηχανικών προϊόντων που ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις ανάλογα προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού», τόνισε η κα Πηλείδου, σημειώνοντας πως μόνο περηφάνια νιώθουμε για τη βιομηχανία μας, η οποία με κινητήριο δύναμη τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου, ύψους €170 εκατ. τα δύο τελευταία χρόνια, εκ των οποίων τα περισσότερα στόχευσαν στη βιομηχανία, επενδύει σε νέες τεχνολογίες και αξιοποιεί πράσινες πρακτικές για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Μελανό σημείο στην εξέλιξη της βιομηχανίας, πρόσθεσε η Υπουργός, είναι η μεγάλη έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού. «Αυτό που χρειάζεται η βιομηχανία είναι ανθρώπινο δυναμικό, νέους σας κι εσάς, για να τη βοηθήσετε να πάει ακόμα πιο μπροστά».

Η κα Πηλείδου πρόσθεσε ότι οι μαθητές που ακολούθησαν την τεχνική εκπαίδευση έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και εργοδότηση στη βιομηχανία, με εξαιρετικές αμοιβές. Όπως εξήγησε, στον τομέα της μεταποίησης οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί παίρνουν μέσο μισθό που ξεπερνά τα €1.900 το μήνα, ενώ οι τεχνικοί και ειδικευμένοι τεχνίτες παίρνουν από €1.500 έως €1.700, την ώρα που ο μέσος μισθός σε άλλα επαγγέλματα δεν ξεπερνά τα €1.200.

Κάλεσε, τέλος, τους μαθητές να προετοιμάζονται κατάλληλα, επενδύοντας στο ταλέντο και τη διαφορετικότητά τους. «Καμία βιομηχανία και καμία τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς γερές βάσεις. Αυτές οι βάσεις δεν είναι άλλες από το σωστά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Από νέους με δεξιότητες, γνώσεις και όρεξη σαν κι εσάς», κατέληξε.

Από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης κ. Ηλίας Μαρκάτζης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Σχολείου κ. Νίκος Μιχαήλ, ανέφεραν πως η βιομηχανία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για μία ανθεκτική οικονομία, σημειώνοντας πως η ποιότητα του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης έχει αναβαθμιστεί και ήδη αποτελεί μία αξιόπιστη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για την κυπριακή βιομηχανία που σιγά σιγά μεγαλώνει.

Την Υπουργό συνόδευσαν στην Τεχνική Σχολή και στελέχη του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χατζησοφοκλής απευθυνόμενος στους μαθητές εξέφρασε την πεποίθηση πως επέλεξαν να βρίσκονται στο σωστό μέρος, δεδομένου ότι η βιομηχανία ψάχνει και δεν βρίσκει άτομα τα οποία να μπορούν να στελεχώσουν τεχνικές θέσεις. Όπως είπε, η τεχνική εκπαίδευση θα τους δώσει τις βάσεις για να εργαστούν σε έναν τομέα με προοπτικές και τους κάλεσε να είναι έτοιμοι για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης προβλήθηκαν φιλμάκια παραγωγής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στα οποία στελέχη του βιομηχανικού κλάδου και εργαζόμενοι μιλούν για τα πλεονεκτήματα της βιομηχανίας ως χώρου εργασίας για τους νέους, στόχος των οποίων είναι η ενθάρρυνση των νέων να εντάξουν στις επιλογές σταδιοδρομίας και τη βιομηχανία. Τα 20 φιλμάκια είναι αναρτημένα στο κανάλι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο YouTube.

Related Articles