Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας στην 61η «Γιορτή του Κρασιού» 

Κυρίες και Κύριοι

Φίλες και φίλοι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσουμε τα εγκαίνια της 61ης Γιορτής του Κρασιού. Ενός κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού που προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, να γευτούν και να απολαύσουν την πληθώρα των κρασιών που παράγει η χώρα μας και να γνωρίσουν την οινική κουλτούρα του νησιού μας.

Η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση, που φιλοξενεί εδώ και έξι δεκαετίες η Λεμεσός, προβάλλει μία πανάρχαια παράδοση του τόπου μας για την οποία όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι. Προβάλλει ταυτόχρονα την τεράστια πρόοδο που με σκληρή και συστηματική δουλειά έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, μέσα από την οποία έχουν αναδειχθεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κυπριακού αμπελώνα και έχει αναβαθμιστεί η θέση του κυπριακού κρασιού τόσο στην Κύπρο όσο και στις ξένες αγορές.

Είναι πράγματι με συγκίνηση που βλέπουμε τους σύγχρονους αμπελουργούς να καλλιεργούν και να αναβιώνουν με αγάπη και μεράκι παλιές κυπριακές ποικιλίες όπως η Πρωμάρα, η Μοροκανέλλα, το Σπούρτικο, το Γιαννούδι και να τους δίνουν αξία, αλλά και να επενδύουν στην αναβάθμιση και στον επαναπροσδιορισμό και των άλλων γηγενών ποικιλιών μας όπως το Ξυνιστέρι, το Μαραθεύτικο, και η ιστορική μας Κουμανταρία.

Οι επισκέψεις μας στα κυπριακά οινοποιεία είναι κάθε φορά το ίδιο συναρπαστικές, γιατί ανακαλύπτουμε την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα, κάτι που αναγνωρίζεται και στις αγορές του εξωτερικού. Ενδεικτικό τούτου η διάκριση του κυπριακού κρασιού σε διεθνείς διαγωνισμούς, και η εντυπωσιακή άνοδος που έχουν σημειώσει οι εξαγωγές κυπριακών οίνων κατά το 2021, ξεπερνώντας σε ποσοστό το 61% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κυπριακό κρασί εξάγεται πλέον σε περισσότερες από 20 χώρες και έχει καταξιωθεί σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Κίνα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αντιλαμβανόμενο τη δυναμική του κυπριακού οίνου, αγκαλιάζει τις προσπάθειες των Κυπρίων οινοποιών και οινοβιομηχανιών, και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης τους για να εκσυγχρονίσουν ακόμα περισσότερο τις παραγωγικές τους διαδικασίες και να διευρύνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, το Υπουργείο μας εφαρμόζει από το 2014 Σχέδιο Χορηγιών που στοχεύει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και στην προσαρμογή των οινοποιείων στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς. Μέχρι σήμερα το Σχέδιο προκηρύχθηκε έξι φορές και έχει παραχωρήσει χορηγίες συνολικού ύψους €15,3 εκατ. περίπου προς όφελος 67 οινοποιητικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων 13 νέα οινοποιεία. Μόνο το Σχέδιο που προκηρύχθηκε το 2021 με προϋπολογισμό ύψους €2,1εκατομμυρίων, στήριξε τις επενδύσεις 27 οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Σημαντικό εργαλείο στην όλη προσπάθεια αποτελεί και η θέσπιση, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού φορέα, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προώθηση του κυπριακού κρασιού στη βάση του οποίου εφαρμόζεται πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στόχος μας η ενίσχυση της παρουσίας του κρασιού σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Ιαπωνία, αλλά και η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσής του με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και τον οινοτουρισμό. Ήδη αρκετά οινοποιεία διαθέτουν επισκέψιμους χώρους και σύγχρονες υποδομές αναπτύσσοντας μία παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα με δυναμική σε μία τουριστική χώρα όπως η Κύπρος.

Το Σχέδιο Δράσης για το κρασί περιλαμβάνει και τη δημιουργία οπτικής ταυτότητας, ένα έργο που βρίσκεται προς το τέλος του, και που πιστεύουμε θα προσδώσει ακόμη περισσότερη αξία στο κυπριακό κρασί.

Παράλληλα με τις πιο πάνω πολιτικές, το Υπουργείο μας στηρίζει τη συμμετοχή των οινοποιείων σε εκθέσεις του εξωτερικού, ενώ διοργανώνει, μέσω της Υπηρεσίας Helpdesk και των 14 εμπορικών του κέντρων με παρουσία σε 42 χώρες, εκδηλώσεις οινογνωσίας και γευσιγνωσίας στο εξωτερικό, προβάλλει με άρθρα και διαφημίσεις το κυπριακό κρασί και διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των οινοποιείων μας με εισαγωγείς. Το 2021 το κρασί προωθήθηκε μέσω της Υπηρεσίας Export Helpdesk σε 15 χώρες που κάλυπταν τα Εμπορικά Κέντρα και επιπρόσθετα στην Ιαπωνία, ενώ το 2022 αναμένεται να προωθηθεί σε 10 χώρες.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση μου προς τους Κύπριους αμπελουργούς και οινοποιούς για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για εδραίωση του κυπριακού κρασιού, και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τους και της εξαγωγικής τους δυνατότητας. Έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι είμαστε ικανή να παράγουμε εξαιρετικά κρασιά υψηλών ποιοτικών και αισθητικών προδιαγραφών μυώντας και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους.  

Συγχαίρω, τέλος, θερμά τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης οι οποίοι εργαστήκαν για τη φετινή διοργάνωση.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή διασκέδαση.

Related Articles