Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Χαιρετισμός Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου στο 40ο Φεστιβάλ Λευκάρων

Κυρίες και Κύριοι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσω υπό την αιγίδα μου και να εγκαινιάσω το 40ο Φεστιβάλ Λευκάρων. 

Η διοργάνωση του φεστιβάλ αναγνωρίζεται ως μία εξαιρετική πρωτοβουλία, εχέγγυο της οργανωμένης προβολής του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου, συνώνυμος με τη μακραίωνη ιστορία μας. Τέτοια φεστιβάλ είναι σημαντικά γιατί προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του τόπου μας και συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους επισκέπτες να την γνωρίσουν από κοντά. Είναι για αυτό που το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στηρίζει αυτή την προσπάθεια με χορηγία €1.000.

Τα Λεύκαρα αντιπροσωπεύουν ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της κυπριακής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταρχάς εδώ γεννήθηκε το λευκαρίτικο κέντημα. Η κορωνίδα του άυλου πολιτισμού μας, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μας γεμίζει περηφάνια το γεγονός ότι καταφέρατε και διατηρήσατε για 600 και πλέον χρόνια το λευκαρίτικο κέντημα. Την ίδια περηφάνια αισθανόμαστε και για την τέχνη της αργυροχοείας των Λευκάρων, που πάει πίσω 200 χρόνια και σμίγει τις γνώσεις του παρελθόντος με τις τεχνικές του σήμερα, δίνοντάς μας υπέροχα κομψοτεχνήματα.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Υπουργείο μας, το οποίο έως πρόσφατα είχε υπό την ευθύνη του την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, συνέβαλε μέσα από μία σειρά δράσεων που εμπίπτουν στον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2021-2026, στην προσπάθεια διάσωσης, ανάδειξης, συνέχισης και μετάδοσής του άυλου πολιτισμού μας στις νεότερες γενεές. Δράσεις που είμαι σίγουρη πως θα συνεχιστούν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο οποίο η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας εντάχθηκε από τον Ιούλιο. Είναι αξιοσημείωτη η ακούραστη προσπάθεια των ανθρώπων της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας να διαδραματίσουν, σε συνεργασία με τους σχεδιαστές και τους δημιουργούς, με όλους εσάς, πρωτεύοντα ρόλο για την ουσιαστική πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση τον τομέα της χειροτεχνίας. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που ξεκινήσαμε, την προσπάθεια για διασύνδεση των παραδοσιακών επαγγελμάτων με τους νέους ανθρώπους, ώστε να αναδειχθεί η χειροτεχνία ως ένας χώρος επαγγελματικής σταδιοδρομίας με προοπτικές, ενισχύοντας τοπικές κοινωνίες όπως η δική σας, θα έχει σύντομα απτά αποτελέσματα, ιδιαίτερα και με τη συμβολή του νεοσύστατου Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σημείο καμπής θα αποτελέσει σύντομα η παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και την ΑΝΑΔ, σε τρεις, σε πρώτη φάση παραδοσιακές τεχνικές, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική που βεβαίως περιλαμβάνει και το λευκαρίτικο κέντημα. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια από το Υπουργείο μας για διάσωση αφενός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας κι αφετέρου για προώθηση της χειροτεχνίας ως χώρου επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Στο μεσοδιάστημα και μέχρι να γίνει εφικτή η παροχή των ολοκληρωμένων προγραμμάτων, εφαρμόσαμε δύο πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα κεντητικής εκ των οποίων το ένα στα Λεύκαρα, όπου 14 νέες κεντήτριες Λευκαρίτικου κεντήματος εκπαιδεύονται και παράλληλα παράγουν αντικείμενα που προωθεί η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Ένα πρόγραμμα που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ανέδειξε το ενδιαφέρον των νέων για να ασχοληθούν με την χειροτεχνία επαγγελματικά κάτι που μας δίνει μεγάλη ενθάρρυνση για να συνεχίσουμε την όλη προσπάθεια.

Το όραμά μας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, που γεννήθηκε μέσα από την αγωνία μας να διασώσουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, να την αναβιώσουμε, να την αναδείξουμε και να την εξελίξουμε ως ένα χώρο οικονομικής δραστηριότητας με προοπτικές, ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά. Είμαι βέβαιη για τη συνέχιση μιας περαιτέρω δημιουργικής πορείας με προοπτική.

Κλείνοντας θέλω να γνωρίζετε πως στις όποιες προσπάθειες καταβάλλετε, και οι οποίες πρόκειται να συμβάλουν στην περαιτέρω αναζωογόνηση της κοινότητας των Λευκάρων και του κυπριακού άυλου πολιτισμού, εμείς ως Κυβέρνηση θα τις στηρίζουμε ως αρωγοί και ως συμπαραστάτες.

Related Articles