Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Λευκαρίτικες ζώνες στολίζουν πλέον τις στολές των νεαρών μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να παραδώσω τις χειροποίητες λευκαρίτικες ζώνες, που φιλοτέχνησαν για τις νέες της Συμφωνικής Ορχήστρας με τόση μαεστρία και αγάπη, έντεκα αριστοτέχνισσες του λευκαρίτικου κεντήματος.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να συγχαρώ το Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας για την τόσο σημαντική συνεργασία τους να οργανώσουν από κοινού την παράσταση του Μπαλέτου «Κοιμωμένη Καλλονή», στην οποία θα είναι και η πρώτη φορά που οι νέες της Συμφωνικής Ορχήστρας θα εμφανιστούν με αυτά τα υπέροχα κομψοτεχνήματα που φτιάχτηκαν ειδικά για αυτές. Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τις σχέσεις μεγάλων ομάδων, και σε αυτή την περίπτωση παιδιών με κοινό όραμα.

Ο πολιτισμός αφορά όλους μας και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εργάζεται με ζήλο για τη διατήρηση της Κυπριακής Τέχνης και των πρακτικών χειροτεχνίας, την ανάδειξή της, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ως χώρου οικονομικής δραστηριότητας.

Το λευκαρίτικο κέντημα, η κορωνίδα μας, είναι εδώ και χρόνια στην παγκόσμια λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Είμαστε υπερήφανοι που το διατηρήσαμε 600 και πλέον χρόνια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η προσπάθειά μας ενισχύεται από ανθρώπους που εμπνέονται από την παράδοσή μας και αφήνουν το αποτύπωμά τους σε νέες δημιουργίες.

Μία από αυτούς είναι η Μύρνα Δημητρίου Παττίχη που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την αναβίωση του θησαυρού μας. Η εισήγησή της προς την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας να φιλοτεχνηθούν χειροποίητες λευκαρίτικες ζώνες για να στολίσουν τις ενδυμασίες των νεαρών μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, είναι μια πρωτοβουλία για ενδυνάμωση των προσπαθειών που κάνουμε όλοι. Συμφωνώ πως οι νεαρές μουσικοί μπορούν να εξελιχθούν στις καλύτερες πρέσβειρες του λευκαρίτικου κεντήματος. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και την ευχαριστώ, όπως επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και τη σχεδιάστρια μόδας Κίκα Ιωαννίδου, η οποία σε συνεργασία με την κα Παττίχη, σχεδίασε και υλοποίησε τις ενδυμασίες των νεαρών μουσικών με ομάδα από αριστοτέχνισσές κεντήτριες λευκαρίτικου κεντήματος.

Θα ήθελα να σταθώ ονομαστικά στις κεντήτριες, να τις συγχαρώ και να τις ευχαριστήσω για τα εξαιρετικά κεντήματα τους και να τους υποσχεθώ ότι το Υπουργείο μας θα κάνει ότι είναι δυνατόν να στηρίξει το επάγγελμα τους, ούτως ώστε να ενταχθούν και νέα άτομα στην παραγωγική διαδικασία.

Ευχαριστούμε, λοιπόν, τις κεντήτριες Ελένη Ανεμόμυλου, Βέρα Αθανασίου, Κατερίνα Ευθυμίου, Ελένη Κυριάκου, Μαρούλλα Κωνστανίνου, Κατερίνα Λάμπρου, Καίτη Ονησιφόρου, Μαρίνα Ραουνά, Χρύσω Στατιώτου, Ευδοκία Σταυρή και Μαργαρίτα Χαραλάμπους. Κεντήσατε με αγάπη και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα. Πλουμίσατε όλο το λινό ύφασμα με ποταμούς, μαργαρίτες και κοφτές.

Η αρχή έγινε και στο επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και άλλων πρωτοβουλιών και συνεργασιών της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, στο πλαίσιο και της εφαρμογής του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021-2026, για την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βεβαίως για την ενσωμάτωσή της στις σύγχρονες δημιουργίες.

Μεταξύ άλλων προχωρούμε στην παροχή πρότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρεις, σε πρώτη φάση παραδοσιακές τέχνες, την κεραμική, την υφαντική και την κεντητική. Τα προγράμματα θα προσφέρονται από το ΥΕΕΒ μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου. Για την συγγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιστρατεύσαμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε σχέδιο χορηγιών για την παροχή κινήτρων σε χειροτέχνες για να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Όραμά μας είναι η προστασία, η αναβίωση, η ανάδειξη και η ανάπτυξη του τομέα, η εξωστρέφειά του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χαιρόμαστε που σας έχουμε δίπλα μας στην προσπάθειά μας να δώσουμε μέλλον και προοπτική στη χειροτεχνία.

Σας ευχαριστώ

Related Articles