Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Συμμετοχή Γενικού Διευθυντή YEEB κ. Μάριου Παναγίδη στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε χθες, 2 Δεκεμβρίου 2021, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος των Υπουργών του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η άνοδος των τιμών ενέργειας, με έμφαση στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των απότομων αυξήσεων και τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ΑCER) για το ζήτημα. Σε παρέμβαση του, ο κ. Παναγίδης ενημέρωσε για τα προσωρινά και μακροπρόθεσμα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος τα οποία, όπως ανέφερε, συνάδουν με την εργαλειοθήκη της Επιτροπής και σκοπό έχουν να προστατεύσουν, κυρίως, τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προκαταρτική αξιολόγηση του ACER και ιδιαίτερα τις αναφορές για τη σημασία των διασυνδέσεων, ο κ. Παναγίδης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου και άλλων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, για την ομαλή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η πρόοδος επί του νομοθετικού και ρυθμιστικού πακέτου «Fit for 55», το οποίο θα οδηγήσει την ΕΕ στην υλοποίηση του στόχου για μείωση των αέριων εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παναγίδης καλωσόρισε τη μέχρι σήμερα πρόοδο που επιτεύχθηκε επί του πακέτου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας για την εφαρμογή των πιο οικονομικά αποδοτικών μέτρων και προσαρμογή τους στις εθνικές ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τομέα της Θέρμανσης και Ψύξης και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη νήσο.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας. Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ονομαστικής αναφοράς στην Κύπρο και τη Μάλτα, η οποία διασφαλίζει τη διασύνδεσή τους με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας καθώς και την πρόσβαση σε μελλοντικές αγορές, όπως είναι αυτή του υδρογόνου, μέσω της συμπερίληψης υφιστάμενων Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος στον κατάλογο της ΕΕ για αυτά τα έργα.

Τέλος, μετά από ενημέρωση από τη Λιθουανία για την πυρηνική ασφάλεια σε πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας, ο κ. Παναγίδης υπενθύμισε τις ανησυχίες της Κύπρου σε σχέση με την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα της Τουρκίας στο Άκκουγιου. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ ούτως ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για διασυνοριακή ‎συνεργασία και διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την Άγκυρα ώστε να προχωρήσει στην άμεση επικύρωση των σχετικών διεθνών Συμβάσεων.

Αυτό ήταν το τελευταίο Συμβούλιο της ΕΕ που έγινε υπό την, εκ περιτροπής προεδρία, της Σλοβενίας, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022, η προεδρία του Συμβουλίου περνάει στη Γαλλία η οποία έκανε σύντομη αναφορά για τις δράσεις και τους πυλώνες εργασίας που θα ακολουθήσει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Μάριου Παναγίδη και της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας Ενέργειας κας Mechthild Wörsdörfer όπου συζητήθηκαν διάφορα επιμέρους θέματα.

Related Articles