Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 5% από 19% στο ηλεκτρικό ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά και για διάστημα 6 μηνών

Πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και κας Νατάσας Πηλείδου, για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, από 19% σε 5%, για διάστημα 6 μηνών, ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο επιβαρύνει τις διεθνείς οικονομίες, και ιδιαίτερα, τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έλαβε μέτρα προς άμβλυνση του φαινομένου όπως:

  • Η μείωση από την ΑΗΚ κατά 10% περίπου στα τιμολόγια των καταναλωτών, μέτρο το οποίο θα ισχύσει τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022. Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που έλαβε τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα για όλους τους καταναλωτές.
  • Ειδικά για τους ευάλωτους καταναλωτές, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχωρεί εντός Νοεμβρίου στην προκήρυξη Σχεδίου ύψους €5 εκατ. για παροχή χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών, ψυγείων και πλυντηρίων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης.
  • Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιχορηγηθεί στους ευάλωτους καταναλωτές η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED.
  • Η Κύπρος είναι από τις μόνες χώρες που διατηρεί ΑΤΑ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα τόσο αυτών που χορηγούνται από τον δημόσιο τομέα όσο και στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας. Με τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις οι εν λόγω αυξήσεις λόγω ΑΤΑ αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ και θα προέρχονται κατά ένα τρίτο από τον δημόσιο τομέα και κατά δυο τρίτα από τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι σε περιόδους αρνητικού πληθωρισμού η ΑΤΑ διατηρείται αναλλοίωτη. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η ρύθμιση έγινε από αυτή την Κυβέρνηση μετά την παγοποίηση της ΑΤΑ από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.
  • Προωθείται από το ΥΕΕΒ διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού (virtual) net-metering, για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών τους.
  • Επαναπροκήρυξη του υφιστάμενου Σχεδίου του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο, θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να μην υπάρξει κενό χρονικό διάστημα μεταξύ των προκηρύξεων. Ετησίως προκηρύσσονται σχέδια ύψους πέραν των €7 εκατ. από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. Παράλληλα με τα πιο πάνω θα επαναπροκυρηχθεί το Σχέδιο για αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.
  • Προγραμματίζεται εντός 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ, η προκήρυξη τριών Σχεδίων Χορηγιών για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ, σε συνδυασμό με μεγάλης εμβέλειας συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού.
  • Εντός 2022 θα προκηρυχθούν δύο Σχέδια Χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους €80 εκατ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του αντίστοιχου Σχεδίου Χορηγιών για νοικοκυριά, ύψους €35 εκατ., που είχε προκηρυχθεί το 2021.

Επιπλέον, με σημερινή Πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη και κας Νατάσας Πηλείδου, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, από 19% σε 5%, για διάστημα 6 μηνών.

Το μέτρο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αποτελεί ουσιώδη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Κύπρος διατηρεί τον 3ο χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στα καύσιμα στην ΕΕ χωρίς να έχει προβεί σε αυξήσεις όπως έχουν κάνει οι πλείστες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι με κοινωνική ευαισθησία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα στην διάθεση της, για να στηρίξει την κοινωνία την ώρα της κρίσης και, ιδιαίτερα, για να στήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ίδιας της ΕΕ ο «κίνδυνος φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού» στην Κύπρο έχει μειωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και στο χαμηλότερο σημείο από το 2008. Παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και έργα την Πράσινη Συμφωνία και Ενεργειακή Μετάβαση. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Related Articles