Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν μεγάλα περιθώρια να αναπτύξουν τις εξαγωγές τους

Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αύξηση των κυπριακών εξαγωγών αναλύει στο περιοδικό Insider και στον δημοσιογράφο Σωκράτη Ιωακείμ η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. Στη συνέντευξή της αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο της πανδημίας, στις χώρες όπου εξάγουμε κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ μίλα για την εξειδικευμένη υπηρεσία export helpdesk.

 Τι ενέργειες κάνετε ως Υπουργείο για την αύξηση των κυπριακών εξαγωγών;

Ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του εμπορίου και της βιομηχανίας αποτελεί για το Υπουργείο μας πρωταρχικό στόχο. Για να τον υλοποιήσουμε η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ρόλου που οφείλουμε να διαδραματίσουμε για να βοηθήσουμε το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα να εξελιχθεί, να καινοτομήσει και να γίνει πιο ανταγωνιστικό στη ντόπια και διεθνή αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχουμε διαμορφώσει μία σειρά από επιμέρους στρατηγικές και μέτρα με στόχο να κινητοποιήσουμε τις κυπριακές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες και σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς και να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Επίκεντρο αποτελεί η Νέα Εμπορική Πολιτική που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Υπηρεσία Εμπορίου τους τελευταίους μήνες, η οποία περιλαμβάνει δράσεις που μας βοηθούν στην καλύτερη ανάγνωση της αγοράς και στην αποτελεσματικότερη προώθηση και προβολή των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Θέλετε να μας αναλύσετε τις δράσεις σας; 

Μεταξύ άλλων, προωθούμε τη θέσπιση μίας εθνικής ταυτότητας «made in Cyprus» για τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, δηλαδή ενός branding που θα εδράζεται σε ποιοτικά κριτήρια και το οποίο θα εδραιώσει, πιστεύουμε, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα των κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη που στόχο έχει την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για ενίσχυση των τεσσάρων κυριότερων εξαγώγιμων προϊόντων του τόπου μας. Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε επίσης Εθνική Στρατηγική για το κρασί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και σχετικό σχέδιο δράσης το οποίο υλοποιείται σε στενή συνεργασία με την οινοποιητική βιομηχανία. Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για την προώθηση του κυπριακού κρασιού στην Κύπρο και στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη τις κυπριακές ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οίνου που παράγει η χώρα μας. Επιπλέον, αναδιοργανώνουμε και αναβαθμίζουμε τα εμπορικά μας κέντρα στο εξωτερικό με σκοπό τη διεύρυνση της δράσης τους και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους. Ταυτόχρονα, γίνεται αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Export Helpdesk, η οποία σε συνεργασία με τα Εμπορικά μας Κέντρα στο εξωτερικό φέρνουν σε επαφή τους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς με τους δυνητικούς συνεργάτες τους. Την ίδια ώρα, έχουμε καταρτίσει πλάνο για τη δυναμική επανεκκίνηση των εμπορικών μας αποστολών σε αγορές κλειδιά, αρχίζοντας από το Dubai Expo, αλλά και με αποστολές σε Ρώμη, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο κ.α., με στοχευμένη προσέγγιση. Παράλληλα συνεχίζουμε τα σχέδια χορηγιών για συμμετοχή επιχειρήσεων σε εκθέσεις του εξωτερικού, πλέον και ψηφιακά με συμμετοχή σε εικονικές εκθέσεις, ενώ εργαζόμαστε εντατικά για βελτίωση των σχεδίων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεών μας. Είναι, τέλος, σημαντικό να αναφέρω ότι εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για αύξηση των κυπριακών εξαγωγών, παίζουν και τα σχέδια ενίσχυσης που προωθούμε για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και τα σχέδια για τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες μας, τα κονδύλια των οποίων στοχεύουμε όπως επενδυθούν σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση στην καινοτομία, αλλά και η υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών της πράσινης και κυκλικής οικονομίας, που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση του κόστους. Είναι βέβαιο ότι  οι τομείς αυτοί θα προσδώσουν στις επιχειρήσεις την απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά. Γενικά θα έλεγα πως έχουμε ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία, μελετούμε τα δεδομένα μας για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, και όπου απαιτείται, αναδιοργανωνόμαστε με απώτερο στόχο να ενδυναμώσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις εξαγωγικές τους δυνατότητες. Είμαστε πεπεισμένοι πως οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν μεγάλα περιθώρια να αναπτυχθούν και να προωθηθούν διεθνώς, δίνοντας οξυγόνο στην οικονομία μας.

 

 

Related Articles