Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

«Αξιοποιήστε τα σχέδια χορηγιών μας, αξίζει τον κόπο»

Τέσσερις κυπριακές επιχειρήσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό οι οποίες έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο των σχεδίων χορηγιών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, επισκέφθηκε την Πέμπτη 17/6/2021 η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. 

Αρχικά η Υπουργός επισκέφθηκε τη βιομηχανία CYPROMETAL στο Τσέρι, κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στις μεταλλικές κατασκευές. Η εν λόγω επιχείρηση, που απασχολεί 100 άτομα και λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, έχει λάβει επιχορήγηση από το Σχέδιο Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και από το «Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης Επιχειρήσεων».

Ακολούθως η κα Πηλείδου επισκέφθηκε την KARNIC POWERBOATS στη Λεμεσό, μία βιομηχανία η οποία ασχολείται με την παραγωγή σκαφών θαλάσσης. Έχει λάβει χορηγία από το Σχέδιο Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Απασχολεί πέραν των 50 ατόμων. Έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών, ενώ τα σκάφη της αντιπροσωπεύονται και πωλούνται παγκόσμια. 

Η Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας επισκέφθηκε άλλες δύο επιχειρήσεις στη Λεμεσό, οι οποίες έλαβαν χορηγία από τα σχέδια χορηγιών νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Το νηπιαγωγείο «Έξυπνο Μπαλόνι» και η ιδιοκτήτρια του Μικαλέλλα Γιάλλουρου έλαβαν χορηγία στο πλαίσιο του σχεδίου γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σήμερα η κα Γιάλλουρου εργοδοτεί οκτώ άτομα στο εν λόγω νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν 70 παιδιά, ενώ έχει επεκτείνει τις εργασίες της με αγορά και δεύτερου νηπιαγωγείου στη Λεμεσό όπου επίσης εργοδοτεί άλλα τόσα άτομα. 

Η Ακαδημία Αντισφαίρισης του Κρίστη Θεοδώρου έλαβε χορηγία στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενίσχυσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Ο κ. Θεοδώρου εκτός από τον εαυτό του εργοδοτεί άλλα δύο άτομα, ενώ κάνει σκέψεις για επέκταση.  

Μάθετε ΕΔΩ για το Σχέδια Ενίσχυσης της Νέας Επιχειρηματικότητας 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, με αφορμή την επίσκεψή της, η κα Πηλείδου ανέφερε πως είναι μεγάλες οι προοπτικές της κυπριακής βιομηχανίας για ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, προωθεί δράσεις για ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον τομέα. «Αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη είναι η προοπτική της βιομηχανίας μας και πραγματικά θέλουμε να ενθαρρύνουμε και τους νέους μας να ασχοληθούν και με τεχνικά επαγγέλματα και με επαγγέλματα, που μπορούν να τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία, που και πολλές προοπτικές προσφέρει, αλλά και ένα πάρα πολύ όμορφο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείσα, σχετικά είπε πως οι προκηρύξεις των διαφόρων σχεδίων κρίνονται ως επιτυχείς, σύμφωνα με τα στοιχεία και τα ποσά που έχουν αντληθεί, σημειώνοντας ότι «λαμβάνουμε υπόψη τα σχόλια, έτσι ώστε με κάθε προκήρυξη να βελτιωνόμαστε». Αναφερόμενη στην τρέχουσα προκήρυξη, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως «είναι η πρώτη που έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως, είναι η πρώτη που πιστεύουμε ότι έχει απλοποιήσει πάρα πολλές από τις διαδικασίες και έχει μειώσει τη γραφειοκρατία, αλλά σίγουρα πάντοτε υπάρχει αρκετό περιθώριο για βελτίωση και αυτή θα είναι πάντα η προσπάθεια μας».

Μάθετε ΕΔΩ για το σχέδιο χορηγιών νέων και υφιστάμενων βιομηχανιών 

Σημείωσε ότι τα επόμενα σχέδια χορηγιών, που αναμένονται το φθινόπωρο, αφορούν τον τομέα της μεταποίησης στα γεωργικά προϊόντα, αλλά και το σχέδιο για τεχνολογική – ψηφιακή αναβάθμιση, «όπου αναμένουμε ότι επίσης θα υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον».
 
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι «η ταχύτητα με την οποίαν εξετάζονται τα σχέδια και η ταχύτητα που ολοκληρώνονται και γίνονται οι πληρωμές, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και γι αυτό έγινε αυτοματοποίηση και του κομματιού της αξιολόγησης, που έχει προστεθεί τώρα πάνω στο λογισμικό μας για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόοδο και σε αυτό το κομμάτι».
 
Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσο υπάρχουν τομείς στους οποίους διαφάνηκε ότι δεν έχει δοθεί η σημασία που έπρεπε, η Νατάσα Πηλείδου απάντησε ότι «σίγουρα, στην τεχνολογική αναβάθμιση, υπάρχουν αρκετοί τομείς, οι οποίοι πρέπει να συμπεριληφθούν, γιατί η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς και η προσπάθεια που γίνεται με το Υφυπουργείο Καινοτομίας είναι να εντάξουμε όλες τις καινούργιες πτυχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο πρώτο σχέδιο».
 
Το υφιστάμενο σχέδιο για τη μεταποίηση, όπως λέχθηκε, προκηρύχθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021, είναι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνολικά τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν προκηρυχθεί σχέδια χορηγιών 126 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από ολόκληρη την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του 2014-2020, που έφτανε τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 το συνολικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους.
 

Related Articles