Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Minister's Press Office

Useful Information

Minister's Press Office

Το Υπουργείο Εμπορίου παρουσίασε τη νέα Εμπορική του Πολιτική και τα νέα σχέδια χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις

Με βασική προτεραιότητα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οποία έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία, οδεύει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το 2021.

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη νέα Εμπορική Πολιτική του Υπουργείου της, τόνισε πως για αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας για επανεκκίνηση της οικονομίας, έχει διαμορφωθεί ένα πακέτο με καλά μελετημένες πολιτικές και μέτρα για ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας.

«Με στοχευμένα μέτρα και πολιτικές προχωρούμε στην επιδιωκόμενη, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στη μετά την πανδημία, εποχή. Το 2021 είναι χρονιά ανασύνταξης δυνάμεων. Το Υπουργείο μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, έτοιμο να υλοποιήσει πολιτικές που θα ενισχύσουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Κοινή η προσπάθεια να σταθούν οι επιχειρήσεις μας ξανά στα πόδια τους», τόνισε η Υπουργός.

Νέα σχέδια χορηγιών

Σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αποτελούν τα σχέδια χορηγιών, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Εάν εγκριθούν οι προτάσεις μας που έχουν υποβληθεί προς την ΕΕ, συνολικά θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση της επιχειρηματικότητας και της πράσινης ενέργειας, άμεσα και έμμεσα, την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ένα ποσό τετραπλάσιο απ’ ότι την προηγούμενη επταετία. Επιδίωξή μας, τα ποσά που θα διατεθούν σε επιχειρήσεις, να επενδυθούν σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, οι οποίοι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία, τις συμπράξεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών», τόνισε η κα Πηλείδου, ανακοινώνοντας την προκήρυξη τριών νέων σχεδίων χορηγιών de minimis για το 2021, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για συμμετοχή κυπριακών επιχειρήσεων σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό (λεπτομέρειες για τα σχέδια πατώντας εδώ).

Στις 9 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, θα προκηρυχθεί το πρώτο συγχρηματοδοτούμενο σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της μεταποίησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην προκήρυξη θα δοθούν εγκρίσεις 25 εκατ. ευρώ, από έναν συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για την επταετία.

Θα ακολουθήσουν άλλα σχέδια για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και των πολιτών, όπως το σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που θα προκηρυχθεί, όπως εξήγγειλε η κα Πηλείδου, στις 9 Μαρτίου. Το εκτιμώμενο ποσό για το εν λόγω σχέδιο θα ανέλθει για την πρώτη προκήρυξη στα 30 εκατ. ευρώ, από συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ για την επταετία.

Συνολικά το 2021 θα προκηρυχθούν σχέδια πέραν των 90 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το σχέδιο ενθάρρυνσης της νέας επιχειρηματικότητας (συμπεριλαμβάνει τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα), το σχέδιο επενδύσεων στον οινοποιητικό τομέα, το σχέδιο μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων. Η προσπάθεια είναι να προκηρυχθεί εντός του έτους και το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης στις επιχειρήσεις.

Άλλα μέτρα που προωθούνται

Απαριθμώντας και μία σειρά άλλων μέτρων για στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στη δημιουργία κέντρου επιχειρηματικής στήριξης, ως μετεξέλιξη του Μοναδικού Σημείου Επαφής που λειτουργεί στο Υπουργείο Εμπορίου, στην αναδιοργάνωση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης κι αποτελεσματικής υπηρεσίας, στην πλήρη εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και στη θεσμοθέτηση της οικοτεχνίας ως κλάδου του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας.

Έξι επιχειρήσεις στον Μηχανισμό

Όσον αφορά στον Μηχανισμό Ταχείας Δραστηριοποίησης, ο οποίος λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο Εμπορίου με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση αιτημάτων από υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, για δραστηριοποίηση στη χώρα μας, η κα Πηλείδου ανέφερε πως ήδη έξι ξένες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στον Μηχανισμό, ενώ συνολικά μέχρι στιγμής γύρω στις 30 επιχειρήσεις επέδειξαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν.

Η νέα εμπορική πολιτική

«Για να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό οικοσύστημα πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να εξελιχθούν, προωθούμε και άλλες δράσεις, όπως η νέα μας εμπορική πολιτική», κατέληξε η Υπουργός.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου κα Παναγιώτα Πατσαλή, «η νέα εμπορική πολιτική στοχεύει στην εντατικοποίηση των προσπαθειών προβολής των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, γι’ αυτό και καλούμε τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις, λαμβάνοντας προς τούτο και οικονομική ενίσχυση μέσω των σχεδίων του Υπουργείου Εμπορίου, για να εντοπίσουν τις σημαντικές προοπτικές εξαγωγών που υπάρχουν».

Η κα Πατσαλή τόνισε πως η πορεία των κυπριακών εξαγωγών είναι ανοδική κι αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς. «Την περίοδο 2015-2019 οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 56%, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εξαγωγών υπηρεσιών. Ακόμη και κατά την πανδημία, βασικά εξαγωγικά μας προϊόντα όπως το χαλλούμι και τα φάρμακα, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 20% την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020. Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Γι’ αυτό και εμείς, ως Υπηρεσία, αναδιοργανωνόμαστε και ανεβάζουμε ταχύτητα, με απώτερο στόχο να ενδυναμώσουμε τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας».

«Το Υπουργείο μας», πρόσθεσε η κα Πατσαλή, «θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των κυπριακών προϊόντων με αναβάθμιση αφενός της εξειδικευμένης υπηρεσίας Export Helpdesk που λειτουργεί στο Υπουργείο τα τελευταία πέντε χρόνια και φέρνει τις κυπριακές επιχειρήσεις σε επαφή με δυνητικούς ξένους αγοραστές, και αφετέρου προωθώντας τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας ‘made in Cyprus’». Άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε, είναι ο σχεδιασμός στρατηγικής για το χαλλούμι ώστε να ενισχυθεί η διακριτότητά του ως αυθεντικό κυπριακό προϊόν και η δημιουργία σχεδίου export coaching για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις από εξειδικευμένους συμβούλους.

Βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη προσπάθεια εντατικοποίησης των προωθητικών ενεργειών για το κυπριακό κρασί και την κουμανδαρία, σε συνεργασία με τους Κύπριους οινοποιούς.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η Υπηρεσία Εμπορίου έχει πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση της στρατηγικής για την οικονομική διπλωματία που προωθείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και άλλους φορείς, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Σχέδια χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις

Παρουσιάζοντας τα σχέδια χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας για ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, ο λειτουργός της Υπηρεσίας Εμπορίου Βασίλης Σεργίου, κάλεσε τις επιχειρήσεις να διερευνήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο εξωτερικό για προώθηση των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα σχέδια άνοιξαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου και αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 10 Μαρτίου, για ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 (λεπτομέρειες πατώντας εδώ).

Τα τρία σχέδια χορηγιών ήσσονος σημασίας (de minimis) απευθύνονται:

  • Σε κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης ή και εμπορίας βιομηχανικών προϊόντων.
  • Σε κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης ή και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
  • Σε κυπριακές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επέφερε η πανδημία του COVID-19, σημειώνεται ότι φέτος, σε όλα τα πιο πάνω σχέδια, εντάχθηκε πρόνοια για επιχορήγηση της συμμετοχής σε διαδικτυακές και εικονικές εμπορικές εκθέσεις (online & virtual trade fairs) που διοργανώνονται στο εξωτερικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια επωφελήθηκαν των σχεδίων χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις πέραν των 300 δικαιούχων. «Επιδίωξή μας ως Υπουργείο Εμπορίου είναι η αύξηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στα σχέδιά μας», κατέληξε ο κ. Σεργίου.

Related Articles