Loading...
 
Home  |  Useful Information  |  Announcements

Useful Information

Announcements

Τα τεχνικά επαγγέλματα ανοίγουν πόρτες για επαγγελματική καταξίωση στoν τομέα της βιομηχανίας

«Βρες το ταλέντο σου για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία: Κατάρριψε
τον μύθο, επίλεξε τεχνικό επάγγελμα»

Πάνω από χίλιοι μαθητές της τρίτης γυμνασίου παγκύπρια, παιδιά τα οποία βρίσκονται στην κρίσιμη καμπή της ζωής τους όπου καλούνται να επιλέξουν τον κλάδο που θα ακολουθήσουν, έλαβαν το μήνυμα ότι τα τεχνικά επαγγέλματα μπορούν να τους ανοίξουν πόρτες για επαγγελματική καταξίωση και ανέλιξη στον τομέα της βιομηχανίας.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού την Τετάρτη 9/12/2020 τα Υπουργεία Βιομηχανίας και Παιδείας, με τίτλο «Βρες το ταλέντο σου για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, κατάρριψε τον μύθο, επίλεξε τεχνικό επάγγελμα». Οι ομιλητές, απόφοιτοι τεχνικής σχολής με καριέρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στελέχη μεγάλων κυπριακών βιομηχανιών με εξαγωγικό ενδιαφέρον, έστειλαν το μήνυμα στους μαθητές ότι σήμερα τα τεχνικά επαγγέλματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι στο παρελθόν και ότι προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες σε θέματα που άπτονται της υψηλής τεχνολογίας, της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην κυπριακή βιομηχανία, για ένα μέλλον με προοπτικές και υψηλές αμοιβές.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι δύο Υπουργοί Νατάσα Πηλείδου και Πρόδρομος Προδρόμου. Η Υπουργός Βιομηχανίας εξήγησε στα παιδιά ότι για να πάει μπροστά η βιομηχανία μας δεν χρειάζεται μόνο την τεχνολογία, την καινοτομία και τις επενδύσεις. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό. Τον ανθρώπινο παράγοντα, τα μυαλά και το ταλέντο των νέων μας. «Εσείς οι νέοι είστε το μέλλον του τόπου μας, γι’ αυτό οφείλουμε να σας καθοδηγήσουμε σωστά και να σας δώσουμε τα εφόδια για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις δεξιότητές σας στον μέγιστο βαθμό, πρώτα για το δικό σας καλό και, παράλληλα, για το καλό της χώρας μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Ο κ. Προδρόμου, από την πλευρά του, είπε ότι ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών που επιλέγουν να ακολουθήσουν τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξητική τάση, ωστόσο ως ποσοστό παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε», σημείωσε.

Απόφοιτοι της τεχνικής σχολής υπέδειξαν στα παιδιά πως η Τεχνική Εκπαίδευση είναι ισάξια της Μέσης Γενικής και αποτελεί μύθο πως προσφέρει λιγότερες επαγγελματικές προοπτικές. Μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα έδειξαν ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για τους απόφοιτους της τεχνικής εκπαίδευσης που έχουν όρεξη και δημιουργικότητα να αναπτυχθούν επαγγελματικά και να συμβάλουν στην κοινωνία του μέλλοντος.

Οι βιομήχανοι στις παρεμβάσεις τους, επιβεβαίωσαν ότι «όσοι επιλέξουν τεχνικό επάγγελμα έχουν διασφαλίσει τη θέση εργασίας τους στη βιομηχανία», καθώς, όπως εξήγησαν, υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του τομέα. Επεσήμαναν δε πως δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι τεχνικοί κάτω των 30 χρόνων, διότι τα παιδιά δεν ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα και τόνισαν ότι πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα που θέλει τους Κύπριους νέους να ακολουθούν ακαδημαϊκή μόρφωση, διότι οι ανάγκες βρίσκονται αλλού.

Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Βιομηχανίας, σημείωσε πως στον τομέα της μεταποίησης οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί παίρνουν μέσο μισθό που ξεπερνά τα 1900 ευρώ το μήνα, ενώ οι τεχνικοί και ειδικευμένοι τεχνίτες παίρνουν από 1500 έως 1700 ευρώ, την ώρα που ο μέσος μισθός σε άλλα επαγγέλματα δεν ξεπερνά τα 1200 ευρώ.

Ο Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, κάλεσε τα παιδιά και τους γονείς τους να διερευνήσουν κάθε επάγγελμα πριν αποφασίσουν αυτό που τους ταιριάζει.

Μαγνητοσκοπημένη την εκδήλωση μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=x6da5bNniLY&feature=youtu.be

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βίντεο αυτό θα αξιοποιηθεί από την επιθεωρήτρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και τις ομάδες διαφώτισης της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας για διάχυση της εκδήλωσης στα σχολεία.

Related Articles